Hoofdpijn door kou? Hier komt het door (en dit kun je ertegen doen)

3 tips tegen hoofdpijn door kou en temperatuursverschillen

hoofdpijn-kou
Getty Images

Vanuit een aangenaam verwarmd huis loop je de gure buitenlucht in - zonder muts op je hoofd. En daar heb je meteen spijt van, want je voelt een stevige hoofdpijn opkomen. Herkenbaar? Hoofdpijn door kou komt veel voor (en dat is geen toeval). Waar komt het door en wat kun je ertegen doen?

Kou zorgt ervoor dat de bloedvaten in je hersenen vernauwen, waardoor er minder bloed naartoe kan stromen. Hierdoor kun je last krijgen van hoofdpijn. Deze vorm van hoofdpijn komt door tijdelijke drukverhoging, net als wanneer je bijvoorbeeld hard moet hoesten of een te strakke helm op je hoofd hebt gehad. Niet gek dus dat je ook hoofdpijn kunt krijgen door koude lucht. Je kunt er even flink last van hebben, variërend van enkele minuten tot een paar uren.

Stap je met hoofdpijn de kou in? Dan kan de pijn ook erger worden. Bovendien kan je hoofd sterk reageren op temperatuurwisselingen: als je van de warmte de kou ingaat en weer terug de warmte in. Dat heeft ook weer te maken met de bloedvaten die vernauwen en weer uitzetten.

3 tips tegen hoofdpijn door kou

1. Doe een muts op en een warme sjaal om

Het beste wat je kunt doen is om je goed in te pakken en vooral je hoofd warm te houden. Daarmee blijven de bloedvaten van je hersenen stabiel. Ook is het verstandig om een warme sjaal om te doen, zodat je nek-, kaak- en schouderspieren ontspannen blijven. Zodra die spieren zich aanspannen, kun je namelijk ook sneller hoofdpijn krijgen.

Je hoofd warm houden heeft nog een belangrijk voordeel: je verliest minder warmte. Je verliest namelijk nog een aardig percentage - zo'n zeven tot tien procent - aan warmte via je hoofd, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

2. Voorkom extreme temperatuursverschillen

Door (extreme) temperatuursverschillen, zoals van kamertemperatuur naar vrieskou gaan (of andersom), hebben de bloedvaten van je hersenen het druk met vernauwen en uitzetten. En daarmee vergroot je de kans op hoofdpijn. Pak jezelf daarom binnen al goed in, zodat je de overgang naar de temperatuur buiten milder maakt voor je hoofd.

3. Draag eventueel ook een zonnebril

Ben je gevoelig voor hoofdpijn, dan is het verstandig om een zonnebril op te zetten op zonnige herfstdagen of winters weer met zonlicht. Heb je last van migraine? Dan kan fel zonlicht een trigger zijn voor een aanval, vooral als er ook nog eens sneeuw ligt. Als je al hoofdpijn hebt, dan is het vaak ook fijn om een zonnebril op te zetten.

Bron 
  • Huisarts en Wetenschap