Inzicht in je hoofdpijn
Heb je vaak last van hoofdpijn? Dan kan het handig zijn om je klachten bij te houden in een hoofdpijndagboek. Zo kan je arts een goede indruk krijgen van je klachten en onderscheiden om welke soort hoofdpijn het gaat.
In het dagboek vul je dagelijks in hoe erg de hoofdpijn is en hoe het ging die dag. Ook als je medicijnen gebruik, is het dagboek te gebruiken om te kijken of ze het gewenste effect hebben. Bespreek met je arts hoe lang je het dagboek in gaat vullen.
Voorbeelden
Op verschillende websites kun je voorbeelden vinden van hoofdpijndagboeken. Bijvoorbeeld op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten of thuisarts.nl, de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Hou je liever een dagboek bij op je smartphone of tablet? Tegenwoordig zijn er ook app's verkrijgbaar waarmee je een hoofdpijndagboek kunt bijhouden. Dagelijks vul je in hoe erg je hoofdpijn is. Belangrijk is om dit ook te doen als je geen klachten hebt. Wat je verder bij moet houden is of je medicijnen hebt genomen, hoeveel medicijnen je hebt genomen en welke sterkte. Noteer ook de middelen die je zonder recept hebt gekocht en hoeveel je daarvan genomen hebt. Vervolgens zal gevraagd worden of je denkt dat de medicijnen hebben geholpen. En hoe dagelijkse bezigheden, zoals sporten, werken en hobby's,
Kenmerken
Het is ook heel belangrijk om de kenmerken van de hoofdpijn bij te houden. Ging het gepaard met misselijkheid en braken? Zat de hoofdpijn aan één kant van het hoofd? In de dagboeken krijg je een lijst met kenmerken en bij de klachten die je hebt, kun je een vinkje zetten.
Na een paar weken kun je terug naar je huisarts om het dagboek te bespreken en er achter te komen welke hoofdpijn je hebt. Nadat bepaald is of het om migraine, spanningshoofdpijn of een ander soort hoofdpijn gaat, zal je huisarts je uitleggen welke behandeling kan helpen. Verder onderzoek is haast zelden noodzakelijk.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten