Hoofdpijn die niets met spanning te maken heeft
Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor allerlei soorten hoofdpijn die meer dan veertien dagen per maand terugkeren. Een doffe, drukkende pijn in de schedel bijvoorbeeld. Of pijn aan beide kanten van het hoofd, waarbij het lijkt alsof er een strakke band om het hoofd zit.
De stand van zaken
Spanningshoofdpijn is een verkeerde term, die we eigenlijk niet zouden moeten gebruiken, vindt Gisela Terwindt, neuroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. "Het heet zo omdat vroeger werd gedacht dat spierspanning of stress de oorzaak was. Dat is een misverstand. We weten niet waar het vandaan komt."
Het onderzoek
Terwijl het onderzoek naar migraine in volle gang is, moet dat naar spanningshoofdpijn eigenlijk nog beginnen. "Pas sinds kort wordt deze hoofdpijn serieus genomen", zegt Terwindt. Een wijdverbreide theorie was dat spanningshoofdpijn werd veroorzaakt door vastzittende nekspieren. Proefpersonen kregen botox ingespoten om hun spieren te verslappen. Terwindt: "De hoofdpijn werd niet minder, dus het lijkt alsof het toch andere oorzaken heeft."
Al tasten neurologen nog in het duister over de oorzaak van spanningshoofdpijn, dat wil niet zeggen dat er helemaal niets aan te doen is.
De remedie
Van twee soorten antidepressiva is aangetoond dat ze spanningshoofdpijn verminderen. Maar deze middelen werken lang niet bij iedereen. Stoppen met het gebruik van pijnstillers, koffie en andere cafeïnehoudende dranken is meestal effectiever, zegt Terwindt. "Want vaak hebben mensen met spanningshoofdpijn een ander probleem: medicijnafhankelijkheid." Ze slikken te veel pijnstillers (paracetamol, ibuprofen) of drinken te veel koffie, thee of cola, blijkt uit onderzoek. U kunt daar ongemerkt verslaafd aan raken.
Terwindt: : Zo komen mensen terecht in een vicieuze cirkel: ze gebruiken pijnstillers of koffie om hun hoofdpijn te bestrijden, maar krijgen daar vervolgens juist hoofdpijn van." De remedie klinkt simpel: stop met die pillen en cafeïne. "Voor velen is dat een drama", zegt Terwindt. "Hun hoofdpijn wordt de eerste weken nog heftiger; pas daarna neemt het af."
Daarom raadt ze mensen aan onder begeleiding van de huisarts of een hoofdpijnkliniek te stoppen. Belangrijk is dat u het minimaal drie maanden volhoudt. Dan pas is duidelijk in hoeverre de hoofdpijn door pijnstillers of cafeïne is veroorzaakt, aldus Terwindt. Soms verdwijnt de hoofdpijn helemaal; meestal verminderen de klachten. "De hoofdpijn die overblijft, kunnen we dan gericht behandelen."
- Plus Magazine