Veelvoorkomende oorzaken van migraine

Kon mijn hoofd er maar af...

Plotseling opkomende hevige hoofdpijn, vaak aan één kant van uw hoofd. Grote kans dat u dan met migraine te maken heeft. Hieronder leest u meer over de oorzaken van migraine.

Migraine is een ernstige hoofdpijn die in aanvallen komt, de aandoening verloopt in fases. Soms ziet u voor een aanval schitteringen, flitsen of golvende beelden.

Aan één kant
De hoofdpijn komt plotseling op en zit meestal aan één kant van uw hoofd. De pijn is geregeld bonzend of kloppend en gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven.

Fel licht en hard geluid verdraagt u slecht. Soms heeft u tijdelijk een doof gevoel of minder kracht aan één kant van uw lichaam. Een totale aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over.

Erfelijkheid en omgeving
Het is duidelijk dat migraine een uiterst vervelende aandoening is. Maar hoe ontstaat migraine eigenlijk? Wat zijn de oorzaken precies? Hierover is nog veel onduidelijkheid. Wel speelt erfelijkheid dikwijls een rol. Migraine kan via uw vader en via uw moeder geërfd worden.

Maar als zo vaak is de aandoening een combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren. En van die omgevingsfactoren, die prikkels dus, zijn er nogal wat. Hieronder sommen we een aantal mogelijke voor u op:

  • Hormonen. Sommige vrouwen krijgen steeds migraine rond de menstruatie (menstruele migraine). Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. En tijdens de zwangerschap en na de overgang kunnen de klachten verminderen.
  • Veranderd slaappatroon. Wie meer of juist minder dan gemiddeld slaapt, kan last krijgen van migraine. Uitslapen, maar ook een nachtdienst kan zo aanleiding geven tot de aandoening.
  • Te veel inspanning. Meer lichaamsbeweging dan gebruikelijk kan migraine uitlokken.
  • Weersveranderingen.
  • Voeding. Te weinig drinken en het uitstellen van de maaltijd kunnen migraine veroorzaken. Ook voedingsmiddelen kunnen dat, zoals koffie, chocolade of kaas, en stoffen in voedingsmiddelen, zoals smaakversterkers (in Chinese gerechten en kant-en-klaar maaltijden), sulfiet (in wijn), nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, koolrabi, spitskool, chinese kool en rode bieten) en aspartaam (kunstmatige zoetstof).

En zo worden er nog verschillende andere prikkels genoemd, zoals harde geluiden, fel licht, sigarettenrook of hoogteveranderingen (in de bergen of in het vliegtuig door de lagere luchtdruk).

Factoren die vooral bij kinderen een aanval kunnen uitlokken zijn:

  • Scherp licht of flikkerend licht van bijvoorbeeld discolampen of de televisie.
  • Ingespannen huiswerk maken.
  • Conflictsituaties, stress.
  • Lichamelijke inspanning.
  • Het overslaan of uitstellen van maaltijden.

Hoofdpijndagboek
U ziet dat het een enorme waslijst is aan factoren die aanleiding kunnen geven tot migraine. Het verschilt vaak van persoon tot persoon wat de precieze veroorzaker of 'trigger' is om een migraineaanval te krijgen.

Omdat migraine vanzelf en binnen afzienbare tijd weer overgaat, is extra onderzoek bij migraine zelden nodig. Wie vaak migraineaanvallen heeft, doet er goed aan een hoofdpijndagboek bij te houden. Zo kan worden onderzocht welke mogelijk vermijdbare factoren aanleiding geven tot uw migraine.

Daarnaast blijkt vaak dat iemand met migraine ook perioden met spanningshoofdpijn heeft. Spanningshoofdpijn gaat niet gepaard met misselijkheid en verergert niet door inspanning. Het is belangrijk om verschil te maken tussen migraine en spanningshoofdpijn, omdat er andere medicijnen voor gebruikt worden.

Soms blijkt dat te veel gebruik van pijnstillers of migrainemiddelen de hoofdpijn verergert in plaats van vermindert. De behandeling moet dan worden aangepast.

Auteur