Droge mond door antihistaminica bij allergie- en hooikoortsklachten
Fijn, het is weer lente! We gaan weer meer naar buiten om te genieten van de voorjaarszon. Maar wat als je last van hooikoorts hebt? Er zijn medicijnen die je kunt kopen om de klachten te verlichten. Een bekende bijwerking is het krijgen van een droge mond. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid in je mond. Lees wat je er zelf aan kunt doen.
Mensen gebruiken regelmatig een anti-allergiemedicijn, ook wel antihistaminica genoemd. Ze worden vooral bij allergie- en hooikoortsklachten gebruikt. Maar ook als je last hebt van reisziekte, hoest, misselijkheid en draaiduizeligheid kun je bepaalde soorten antihistaminica gebruiken.
Welke antihistaminica zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten antihistaminica op de markt. Ook kun je ze in verschillende vormen krijgen zoals, tabletten, neussprays of oogdruppels. Er zijn antihistaminica die je zelf kunt aanschaffen en andere die alleen op doktersrecept te verkrijgen zijn.
Wat is het verschil tussen eerste en tweede generatie antihistaminica?
Antihistaminica kunnen in twee soorten worden ingedeeld. Bij de zogenoemde eerste generatie antihistaminica, zoals meclozine, chloorcyclizine en cinnarizine, treden vaker bijwerkingen op dan bij de tweede generatie antihistaminica zoals cetirizine en loratadine. Cetirizine en loratadine worden gebruikt voor allergie en hooikoorts, de andere genoemde antihistaminica vooral voor reisziekte en misselijkheid. De kans op bijwerkingen is verschillend, omdat antihistaminica van de eerste generatie beter in de hersenen kunnen komen dan antihistaminica van de tweede generatie.
Wat zijn bekende bijwerkingen van antihistaminica?
De meeste antihistaminica werken op meerdere plekken in het lichaam, waaronder in de hersenen. Daarom is slaperigheid of sufheid ook een bekende bijwerking van deze medicijnen. Dit komt omdat antihistaminica de werking van acetylcholine, een stofje in de hersenen, afremmen. Daardoor kan je ook last krijgen van concentratieproblemen of van verwardheid. De aanmaak van speeksel wordt ook geregeld vanuit de hersenen. Het stofje acetylcholine is betrokken bij het aansturen van de zenuwen voor de aanmaak van speeksel. Door de anticholinerge werking van antihistaminica kun je last krijgen van een droge mond (xerostomie) en speekseltekort (hyposialie). Dit effect op een droge mond is sterker bij de eerste generatie antihistaminica.
Welke klachten kunnen nog meer ontstaan bij een droge mond?
Een bijwerking die veel voorkomt als je antihistaminica gebruikt, is een droge mond. Je kunt dan niet alleen het gevoel van een droge mond hebben, maar ook minder speeksel hebben. Dit kan vervelende klachten geven. Een droge mond kan een vieze smaak geven en zorgen voor problemen met praten en eten. Er zijn overigens nog meer geneesmiddelen die net als antihistaminica een droge mond kunnen veroorzaken.
Wat is de invloed van een droge mond op het gebit?
Als je te weinig speeksel aanmaakt, vermindert ook de mondgezondheid. Er kunnen dan eerder gaatjes ontstaan. Maar ook een slechte adem, smaakstoornissen en infecties komen voor. Dit komt onder meer doordat de samenstelling van bacteriën in de mond verandert. Ervaar je deze klachten, dan kun je overwegen om contact op te nemen met een tandarts of mondhygiënist voor een extra gebitscontrole. Zo kan je de schade aan je gebit door een tekort aan speeksel voorkomen.
Wat kun je zelf doen aan een droge mond?
Je kunt een droge mond vermijden door regelmatig slokjes water te drinken. Ook kun je de speekselaanmaak stimuleren door ergens op te kauwen of te zuigen. Het beste is dan om suikervrije producten en niet te zure producten te consumeren. De bacteriën in de mond zetten suikers namelijk om in zuren. De zuren van de omgezette suikers en de zuren uit het voedsel tasten het tandglazuur sneller aan bij een verminderde speekselaanmaak. Heb je ernstige klachten van speekseltekort, dan kun je ook kunstspeeksel in de vorm van een mondspray of mondgel gebruiken.
Bespreek bijwerkingen altijd met je huisarts. Bij ernstige klachten is het verstandig ook naar je tandarts te gaan om schade aan je mond en gebit te beperken.
Lees ook: Last van een droge mond? Dat kan door je medicijnen komen
Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.