Tape tegen hooikoortsklachten
Snotverkouden, branderige ogen, een jeukend gehemelte: als je last hebt van hooikoorts, zijn de lente- en zomermaanden geen pretje voor je. Je hebt dan waarschijnlijk ook al alles geprobeerd om je klachten te verlichten. Maar heb je al eens van Medical Taping gehoord? Gezondheidsnet testte het voor je uit!
Medical Taping is een Japanse behandelmethode, wat voorheen ook wel kinesiotaping genoemd werd. De tape die hierbij gebruikt wordt, heeft een elastische werking die bewegingen en spieren ondersteunt. Deze wordt door (fysio)therapeuten voor meerdere toepassingen gebruikt, zoals voor blessures en aandoeningen. Voor een behandeling bij hooikoortsklachten wordt de tape meestal aangebracht op de bovenrug of borstkas, op de plekken van het longgebied.
De theorie is dat de tape een prikkeling aan de huid geeft, waardoor de zenuwen ook meteen geprikkeld worden. Deze prikkelingen hebben een kalmerende werking op het afweersysteem, waardoor de klachten zouden verminderen. Tape bij hooikoortsklachten? Het klinkt gek, maar veel mensen schijnen er baat bij te hebben.
Tape tegen pollen
Mijn partner heeft al jarenlang veel last van alle pollen die er zijn, van de berk in februari tot de laatste graspollen in september. Net als veel hooikoortspatiënten, heeft hij (tevergeefs) al veel middelen geprobeerd. En baat het niet, dan schaadt het niet, dus hij onderging de test: via het bedrijf FysioTape kreeg hij drie behandelingen, die hij door een fysiotherapeut bij ons in de buurt kon doen.
De behandelingen
Veel (fysio)therapeuten hebben een cursus gevolgd om de tape op de juiste manier aan te brengen. De fysiotherapeut die hem behandelde raadde aan om de drie behandelingen te verdelen over drie aaneengesloten weken, mits de eerste behandeling aanslaat. Hierna zou hij het volgens hem even een tijdje zonder tape moeten proberen.
Een behandeling is zo gebeurd: het neemt hooguit een kwartier in beslag, wat mijn partner een groot voordeel vond. De tape werd bij hem in een soort X-vorm op de bovenrug aangebracht. Na gemiddeld drie dagen liet de tape bij hem los; dat is vrij snel, want gemiddeld zou de tape er zo’n vijf dagen op moeten blijven zitten. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen.
Het resultaat
En dan nu de belangrijkste vraag: werkt het? Mijn partner heeft de eerste twee behandelingen begin mei gehad – midden in het hooikoortsseizoen – en hij merkte toen al meteen verschil. Hij hoefde minder te niezen en had geen last meer van een jeukend gehemelte. Helaas was de tape bij de derde behandeling niet goed geplakt, want de volgende dag liet deze alweer los. Gelukkig mocht hij hiervoor nog een keer terugkomen, maar ook deze laatste keer viel het resultaat tegen. Hij was dat weekend erop wel bijna de hele dag in de tuin bezig, terwijl je de bloempluisjes letterlijk in de lucht zag rondvliegen. Misschien viel het resultaat daardoor tegen, of waren zijn verwachtingen van de tape te hoog. Wie zal het zeggen?
Conclusie
Medisch tapen is geen wondermiddel; je bent niet ‘ineens’ voor altijd van je hooikoortsklachten af. Hoewel het dan ook niet wetenschappelijk bewezen is dat het werkt, merkte mijn partner wel dat het een groot deel van zijn klachten verlicht.* Hij is hierin niet de enige, want uit een eigen inventarisatie van FysioTape (uitgevoerd onder 286 mensen) blijkt dat de tape bij 84 procent van de patiënten een positief effect had. Dat is toch het proberen waard! Je kunt de tape ook nog eens gemakkelijk aan (laten) brengen. Na een behandeling bij de fysiotherapeut zou je het met een paar keer oefenen zelf prima bij je partner kunnen doen. Dat is een goedkopere oplossing dan vaker naar de fysiotherapeut gaan, want sinds dit jaar worden deze behandelingen van hooikoorts niet meer vergoed door zorgverzekeraars.
De tape heeft dus veel voordelen, maar niet elke huid is hetzelfde. Zo kan de lijmlaag van de tape bij sommige mensen een allergische reactie uitlokken. Als je een goed product kiest, wat gekeurd is voor medische doeleinden, dan is de kans hierop al veel kleiner. Ook is het belangrijk dat er niet te veel rek op de tape gezet wordt om huidirritatie (zoveel mogelijk) te voorkomen. Mijn partner heeft hier gelukkig geen last van gehad, en is in het algemeen positief over de resultaten. Heb je ook last van hooikoorts? Dan raadt hij Medical Taping zeker aan!
*Tijdens de behandelingen heeft mijn partner geen gebruikgemaakt van andere hooikoortsmiddelen.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met FysioTape en Fysiotherapie Medisch Centrum Zeewolde. FysioTape is producent van CureTape®: op dit moment de meest gebruikte Medical Tape. Daarnaast biedt het bedrijf diverse Medical Taping-cursussen aan specialisten als fysiotherapeuten, sportmasseurs en podotherapeuten.