Waarom heb ik tinnitus?
Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is een vervelende aandoening waarbij je constant een suizend, rinkelend of fluitend geluid in je oren hoort. Dit geluid kan zacht of hard zijn en komt niet van buitenaf, maar wordt veroorzaakt door je eigen gehoororgaan. Oorsuizen is meestal een symptoom van een onderliggende oorzaak. Van deze aandoeningen kan oorsuizen een symptoom zijn.
1. Gehoorverlies
Een van de meest voorkomende oorzaken van oorsuizen is gehoorverlies. Dit kan komen door ouderdom, langdurige blootstelling aan hard geluid of een plotseling hard geluid. Bij gehoorverlies komt het vaak voor dat de trilharen in het slakkenhuis beschadigd zijn. Hierdoor geven de hersenen geen of verkeerde signalen door, wat je waarneemt als oorsuizen.
2. Oorontsteking
Zowel een middenoorontsteking als een ontsteking van de gehoorgang kunnen oorsuizen veroorzaken. Bij een middenoorontsteking hoopt zich vocht op achter het trommelvlies, wat de geluidstrillingen dempt. Een ontsteking van de gehoorgang kan ook zwelling en ophoping geven. Het oorsuizen verdwijnt meestal als de infectie over is.
3. Ziekte van Ménière
De ziekte van Ménière is een aandoening van het binnenoor die naast oorsuizen ook klachten geeft als draaiduizeligheid, een vol gevoel in het oor en gehoorverlies. Het oorsuizen is meestal tijdens en vlak na een aanval van draaiduizeligheid het hevigst.
4. Bijwerking van medicijnen
Er zijn medicijnen die als bijwerking oorsuizen hebben, zoals hoge bloeddruk, angstremmers, antidepressiva, cholesterolverlagers en sommige soorten antibiotica. Ook aspirine en pijnstillers als NSAID's (ibuprofen, naproxen en diclofenac) kunnen tinnitus veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnt de tinnitus weer na het stoppen van de medicatie.
5. Stress
Stress is ook een belangrijke factor én kan een grote rol spelen bij oorsuizen. Waarom dat zo is, is nog niet duidelijk. Wat voor de artsen wel duidelijk is, is dat als mensen gespannen zijn ze meer aandacht hebben voor de vervelende geluiden. Ook de zenuwen in de hersenen spelen daar een rol bij. Ontspanningsoefeningen of mindfulness kan dan mogelijk helpen. Als dat niet voldoende effect heeft, kan cognitieve gedragstherapie of elektrostimulatie de klachten verlichten.
6. Een brughoektumor
Een brughoektumor is een goedaardige tumor die groeit op de gehoor- en evenwichtszenuw. Naast oorsuizen kan dit ook gehoorverlies, duizeligheid en gevoelloosheid van het gezicht veroorzaken. Meestal groeit de tumor langzaam en geeft in het begin weinig klachten. Behandeling is vaak een operatie of bestraling.
7. Bloedsomloop- en vaataandoeningen
Ook aandoeningen die je bloedsomloop beïnvloeden kunnen oorsuizen tot gevolg hebben, zoals een te hoge of lage bloeddruk, aderverkalking of bloedarmoede. Dit komt door de verandering in de bloedstroom. Behandeling van de onderliggende aandoening kan helpen het suizen te verminderen.
Oorsuizen kan dus tal van oorzaken hebben. Heb je last van tinnitus? Alleen een arts kan de precieze oorzaak vaststellen. Raadpleeg bij (langdurige) klachten altijd je huisarts.
- Hersenstichting
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Radboudumc