4 tips tegen onaangename geurtjes

Volgens dermatoloog Yael Adler

vieze-geurtjes
Getty Images

Wat doe je tegen een onaangename lichaamsgeur? Ga je in ieder geval niet extra inzepen, volgens de Duitse dermatoloog Yael Adler. Daarmee wordt het alleen maar erger. Vier adviezen over vieze geurtjes, naar aanleiding van haar nieuwe boek ‘Ongemak’.

1. Vieze adem? Koop een tongschraper

Bijna niemand ruikt fris bij het wakker worden. Wil je een frissere adem in de morgen, neem dan een paar flinke ademteugen. Veel van de stinkende mondbacteriën die de hele nacht hebben liggen broeden, houden namelijk niet van zuurstof.

Heb je de hele dag last van een vieze adem? In 80-90 procent van de gevallen komt het door bacteriën die zich in de plooien van de tong verschuilen. Je kunt dit testen door met mond dicht uit te ademen door de neus. Vraag of iemand de onaangename geur ruikt. Een goede mondhygiëne is dan de oplossing. Je tong maak je het beste schoon met een tongborstel of tongschraper. Die pakken de opgehoopte bacteriën beter aan dan een tandenborstel.

2. Onaangename lichaamsgeur? Douchegel de deur uit

Elke dag douchen met zeep is contraproductief als je lekkerder wil ruiken. Zeep wast het huideigen beschermlaagje eraf en verstoort de zuurgraad van de huid langdurig. Bacteriën, die vieze geurtjes aanmaken, krijgen de overhand op de eigen huidflora. Kies liever voor wassen met water. Als dat niet genoeg helpt tegen de onaangename lichaamsgeur kun je twee dingen proberen. Maak bijvoorbeeld een ‘appelazijnbadje’ van een eetlepel appelazijn in een liter water. Hiermee kun je de huid deppen. Het zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid hersteld wordt, en ‘vriendelijke’ (niet stinkende) huid bacteriën de overhand weer krijgen. Of koop een milde wasgel met een zuurgraad van vijf.

3. Kleding met een luchtje? Ga wassen op 90 graden

Een onaangename lichaamsgeur komt bij mannen meestal door stinkbacteriën in de kleding. Synthetische kleding is meestal weinig ventilerend en stinkt hierdoor binnen een dag al. Een wasbeurt bij 40 graden, draait de bacteriën niet de nek om, in tegendeel. Bacteriën nemen bij een wasbeurt op 40 graden alleen maar toe. Als je frisser wil ruiken - go classic. Kies voor kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, die je kan wassen op 90 graden. Op die temperatuur gaan de bacteriën wel dood.

4. Zweetvoeten? Draag open schoenen

Voeten in sneakers of andere schoenen die weinig lucht doorlaten, kunnen gaan stinken doordat ze bedekt zijn met de Bacillus subtilis of de Brevibacterium epidermidis. Dat zijn bacteriën die een onaangename geur afgeven. Kies zoveel mogelijk voor open schoenen. Belangrijk is dat de tenen de ruimte hebben om te bewegen en niet tegen elkaar gedrukt zitten, want anders gaat het alsnog broeien.

Yael Adler (45) is een Duitse dermatoloog. Ze werkt in haar eigen privékliniek in Berlijn. Zij was al jaren een bekende deskundige over de huid op de Duitse televisie toen haar boek De Huid (2016) verscheen. Het bleek een bestseller die in 29 talen is vertaald. Ongemak is het vervolg hierop, en scoorde ook al snel hoog in de bestsellerlijst.

Auteur