De eerste tekenen van huidveroudering
De huid rondom uw ogen is veel kwetsbaarder dan de rest van uw gezichtshuid. Daarom moet u er voorzichtig mee omgaan. Gebruik dus een speciale oogcrème of -gel.
De huid van de oogcontouren is tot wel tien keer dunner dan de rest van de gezichtshuid. Dat komt doordat er zich weinig ondersteunend bindweefsel onder bevindt. Bovendien bevat de huid rond de ogen weinig talgkliertjes en daardoor is ze droger en dus kwetsbaarder. Die dunne, droge huid is ook nog eens voortdurend in beweging. Gemiddeld knipperen we zo’n tienduizend keer per dag met de ogen. En daarnaast gebruiken we de ogen ook nog eens als we lachen of boos kijken. Niet gek dus, dat de eerste tekenen van huidveroudering rond de ogen te zien zijn: rimpeltjes, verslapte oogleden of wallen onder de ogen.[ITEMADVERTORIAL]
Werkzame stoffen
Er zijn heel veel verschillende oogcrèmes van verschillende merken. Ieder merk gebruikt weer andere werkzame stoffen om de huid te hydrateren, verstevigen en rimpeltjes minder zichtbaar te maken. Welk product het beste werkt, is voor iedereen anders. Een kwestie van proberen dus! Gebruik in ieder geval geen gewone dagcrème rond de ogen. De werkzame stoffen hierin kunnen te geconcentreerd zijn en dat kan vervelende reacties veroorzaken.
Hoe gebruikt u een oogcrème?
Belangrijker nog dan de oogcrème zelf, is de manier waarop u het product aanbrengt. De huid rondom de ogen is flinterdun en moet dus 'met zijden handschoentjes' aangepakt worden. Hard wrijven is uit den boze!
- Maak bij het aanbrengen altijd een licht kloppende beweging met de middelvinger of wijsvinger.
- Breng de oogcrème zo aan: onder het oog vanaf de binnenste naar de buitenste ooghoek en vervolgens op het bovenste ooglid vanaf de buitenste naar de binnenste ooghoek.
- Breng een oogcrème of -gel nooit op of onder de wimpers aan. Het product kan dan in de ogen terechtkomen en daar gaan irriteren.
- Gebruik een oogcrème van hetzelfde merk als de dagcrème. De werkzame stoffen in beide crèmes vullen elkaar dan aan.
Wallen onder de ogen
Wallen onder de ogen zijn niet leeftijdgebonden. Maar omdat ze de oogopslag minder stralend maken, geven ze het gezicht – net als rimpels – een oudere uitstraling. Er zijn twee soorten wallen: vochtwallen en vetwallen.
Als het lymfestelsel dat afvalstoffen moet afvoeren niet goed werkt, ontstaan vochtwallen. Dit gebeurt vooral ’s nachts. Een oogcrème kan de microcirculatie en de afvoer van lymfevocht stimuleren. De schoonheidsspecialist kan met een bepaalde massagetechniek (lymfedrainage) de vochtwallen aanpakken. Nog een tip: slaap op een iets hoger kussen.
Vetwallen ontstaan als het vetweefsel uit de oogkas zakt omdat het niet goed meer wordt ondersteund door het bindweefsel. Aan vetwallen kunt u zelf niet veel aan doen, die moeten met een chirurgische ingreep worden aangepakt.
Om erachter te komen of u last heeft van vocht- of van vetwallen gaat u plat op de rug liggen. Houd een spiegel boven het gezicht. Verminderen de wallen als u ligt, dan heeft u vochtwallen. Blijven ze praktisch hetzelfde, dan zijn het vetwallen.
Kringen onder de ogen
In verreweg de meeste gevallen zijn de donkere kringen onder de ogen de bloedvaatjes die doorschemeren door de dunne huid. Het zuurstofarme bloed dat door deze vaatjes loopt geeft de blauwige kleur. Hoe lichter en hoe dunner de huid is, hoe beter de bloedvaatjes zichtbaar zijn. Als u ouder wordt, wordt de huid niet alleen nog dunner, maar vaak ook wat bleker en dan neemt het risico op donkere kringen toe. Onderzoek heeft uitgewezen dat oogcrèmes met vitamine K, vitamine C en retinol de meeste kans hebben donkere kringen te verminderen. Helpt dat niet? Gelukkig kunt u ze met een concealer (camouflageproduct) makkelijk aan het oog onttrekken!