Alles wat je móet weten over de vriezer
Zijn etenswaren in de vriezer onbeperkt houdbaar? En hoe vaak moet je dat ding nou eigenlijk ontdooien en schoonmaken? PlusOnline onderscheidt de feiten van de fabels over je vriezer in dit verhelderende artikel!
Het is belangrijk de vriezer zo nu en dan schoon te maken
FEIT
Het beste is om je vriezer om de zes maanden te ontdooien en goed schoon te maken. Al is het maar om de ijslaag te verwijderen. Een ijslaag van meer dan 1 cm kan het energieverbruik namelijk al flink verhogen. Door de vriezer te ontdooien kun je ongeveer €7,- aan energie besparen per jaar. Alle kleine beetjes helpen!
Eerst moet je hem ontdooien. Het ontdooien van een vriezer of koelkast kan even duren, er zijn wel een aantal manieren om dit proces te versnellen:
- Plaats een pan of bak met kokend water op een onderzetter onder in je vriezer en sluit de deur, zodat de hete damp het proces versnelt.
- Zet een ventilator voor de vriezer en laat hem naar binnen blazen. Let wel op dat je hem op voldoende afstand zet zodat hij niet nat wordt.
- Met een speciale ontdooispray ben je helemaal snel klaar.
Leg een handdoek onderin om het water op te vangen. Haal je etenswaren uit de vriezer, gooi weg wat niet meer goed is. Stop de rest van de producten in een koelbox. Wacht tot al het ijs is losgekomen. Grote stukken maak je los met behulp van een houten spatel, maar wees wel voorzichtig: de koelelementen zijn zeer kwetsbaar. Is de vriezer leeg? Verwijder je eerst het dooiwater met een spons of schone vaatdoek. Gebruik vervolgens een sopje van warm water en een beetje afwasmiddel om hem van binnen en buiten te reinigen. Maak de binnenkant daarna goed droog. Je bent klaar voor de volgende zes maanden!
Forse ijsvorming in de vriezer na verloop van tijd is onvermijdelijk
FABEL
Nee hoor. Je kunt het vormen van plakken ijs minimaliseren. Dat doe je met de volgende tips in het achterhoofd:
- Sluit je vriezer altijd goed. Weet je zeker dat hij dicht zit en heb je toch last van veel ijsvorming? Controleer dan of de deurrubbers nog goed zijn.
- Beslis voordat je de vriezer opent al wat je eruit wilt halen. De warme, relatief vochtige, buitenlucht condenseert namelijk in je vriezer en zorgt voor een laagje ijs.
- Zit er rijp op de achterwand van je koelkast? Zorg er dan voor dat de temperatuur goed is ingesteld en de ventilatieopeningen (stof)vrij zijn zodat de koelkast zijn warmte kwijt kan. Controleer ook de condensafvoer op verstoppingen. Je vindt de condensafvoer onder in de koelkast.
- Bij veel koel-vriescombinaties is het koelsysteem van het vriesgedeelte verbonden met het systeem van het koelgedeelte. Laat je in dat geval de deur van het koelgedeelte te lang open staan of sluit deze niet goed, dan zal ook je vriezer flink gaan koelen. Met als gevolg flinke ijsvorming.
Diepgevroren groente is heel gezond
FEIT
Diepvriesgroenten worden direct na de oogst ingevroren, zo worden de vitamines en mineralen goed bewaard. Ook de overige goede voedingsstoffen zijn nog in de groenten aanwezig. Het is soms zelfs zo dat groenten uit de diepvries méér vitamines bevatten dan verse groenten! Verse groenten liggen soms een tijdje stil bij de groothandel of in de winkel, waardoor vitamines vervliegen. En last but not least, diepvriesgroente is natuurlijk lekker makkelijk om te bereiden.
Soms bevat groenten uit de diepvries wel mogelijk minder gezonde toevoegingen. Vooral bij de gemixte groenten is dit nogal eens het geval. Dit kun je gemakkelijk controleren door even naar de ingrediëntenlijst te kijken. Het kan zijn dat er extra vet, zout, ‘aroma’ of suiker is toegevoegd. Extra aroma lijkt onschuldig, maar er is vaak sprake van ‘vetsin’, oftewel E621. Dit is een smaakstof die aan veel kant- en klaarmaaltijden wordt toegevoegd. Deze stof remt je verzadigingsgevoel, waardoor je geneigd bent om meer te eten dan normaal. Nou is dat bij groente niet zo'n probleem, maar misschien wel als je naast die groente een stapel spareribs en aardappelkoekjes hebt liggen...
Etenswaren zijn in de vriezer onbeperkt houdbaar
FABEL
In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien, als de temperatuur laag blijft. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies.
Er zijn een aantal uitzonderingen:
- Brood en slagroomgebak: 4 weken
- Rauw vlees: 12 maanden
- Geblancheerde groenten en zacht fruit: 12 maanden
- IJs: 12 maanden
- Magere vis (kabeljauw, schol, tonijn): 6 maanden
Bewaartips voor je vriezer
- Als je een niet voorverpakt product invriest doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum.
- Stop brood in de diepvries en haal er per dag uit wat je nodig hebt.
- Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door ze eerst kort te koken voordat je ze gaat invriezen.
Hoe kouder de vriezer, hoe langer de etenswaren goed blijven
FABEL
De ideale diepvriestemperatuur is -18° C. Een lagere temperatuur (bv. -24° C) heeft geen nut en voegt niets toe aan de voedselveiligheid. Een hogere temperatuur (bv. -12° C) zorgt er voor dat ingevroren voedsel minder lang goed blijft en zelfs kan bederven. Diepgevrozen voedsel dat aan -18° C wordt bewaard blijft erg lang vers, even lang als aan lagere temperaturen.
Elke graad lager verbruikt 5% meer energie. Als je diepvries op -24° C staat ingesteld verbruik je dus 30% nutteloze energie. Een gemiddelde diepvriezer verbruikt 500 kWh per jaar, dus dat is dan 150 kWh die je voor niets gebruikt. Aan een elektriciteitsprijs van 0,22 euro per kilowattuur kost je dat 33 euro per jaar.
Een kussen in de vriezer stoppen is een goede manier om mijten te doden
FEIT
Op een gemiddeld éénpersoonsmatras wonen er ongeveer vijfhonderd. Ga na dat één huismijt in z'n leven voor vierhonderd nakomelingen zorgt... Als je je kussen minimaal een paar uur in de vriezer laat liggen, zijn een groot deel van de bacteriën en mijten uitgeroeid!
Bronnen: Consumentenbond, Libelle