Levenslange garantie: wat maakt Tupperware uniek en hoe werkt het?

De garantie hangt af van het verkooppunt en het type product

Tupperware
Getty Images

Tupperware, een naam zo bekend dat het synoniem staat voor alle plastic bewaardozen, ongeacht het merk. Maar wat maakt Tupperware zo uniek en gewild, en hoe zit het met de beroemde levenslange garantie?

Dit artikel duikt in de wereld van Tupperware, verkent de redenen achter de populariteit, en legt uit hoe de levenslange garantie precies werkt.

Hoe is Tupperware ontstaan?

Tupperware gaat terug tot de jaren 1940. Earl Silas Tupper, een Amerikaanse chemicus en uitvinder, ontwikkelde in die tijd nieuw plastic genaamd "Poly-T" en begon hiermee huishoudelijke producten te maken. Het beroemde luchtdichte sluitmechanisme, dat Tupperware zijn kenmerkende eigenschap geeft, werd uitgevonden in 1946. Tupperware organiseerde vervolgens "Tupperwareparty’s”, waarbij consumenten de kans kregen om de producten te zien, te voelen en te kopen. Dit concept van directe verkoop aan huis bleek een enorm succes en droeg bij aan de wereldwijde bekendheid van het merk.

Sinds 2021 worden er geen Tupperwareparty’s meer in Nederland gegeven, onder andere door de pandemie.

Waarom is Tupperware zo populair?

Tupperware heeft een reputatie opgebouwd als een product die in geen een huishouden mag ontbreken, over de hele wereld. Het duurzame plastic materiaal waaruit Tupperware-producten zijn vervaardigd, is speciaal gemaakt om lang mee te gaan en is bestand tegen krassen, vlekken en geuren. Het luchtdichte sluitmechanisme zorgt ervoor dat voedsel langer vers blijft, waardoor het ideaal is voor het bewaren van restjes of het voorbereiden van maaltijden voor de week. 

Bovendien zijn Tupperware-producten vaak veelzijdig en kunnen ze worden gebruikt voor zowel opslag als het opwarmen van voedsel in de magnetron.

Tupperware
Getty Images

Hoe werkt de levenslange garantie van Tupperware?

Een van de meest aantrekkelijke kenmerken van Tupperware is de levenslange garantie op veel van hun producten. Maar geldt deze regel nog steeds, wat houdt deze garantie precies in en hoe maak je er gebruik van?

De garantie hangt af van het verkooppunt en van het type product. De levenslange garantie loopt via de Duitse website van Tupperware. Heb je het product bij een Nederlandse webshop gekocht, gelden hun eigen regels. Bijvoorbeeld bij de webshop Lastore Tupperware, zij bieden via Duitsland ook de levenslange garantie aan en vullen eventueel voor jou het garantieformulier in. Heb je Tupperware gekocht bij Tupperware.nl, dan geldt een garantie van 10 jaar via hun eigen bedrijf, maar per product kunnen de voorwaarden weer anders zijn.  

De (levenslange) garantie van Tupperware dekt fabricagefouten en materiaalfouten onder normaal huishoudelijk gebruik. Dit betekent dat als je Tupperware product scheurt, breekt, afschilfert, of als het deksel niet meer sluit vanwege een defect in het materiaal of de productie, het bedrijf het product zal vervangen.

Je hebt geen garantie op schade veroorzaakt door misbruik, ongelukken, rode aanslag door pastasaus, of commercieel gebruik. 

Sterke positie Tupperware 

Tupperware heeft een sterke positie in de markt en blijft populair op het gebied van praktische en duurzame opbergoplossingen voor in de keuken. Tupperware is niet alleen een merk, maar een levensstijl geworden voor miljoenen over de hele wereld. Én een verzamelnaam voor alle plastic bewaardozen.  

Drie weetjes over Tupperware

  1. Het ontwerp van de deksel is gebaseerd op de deksels van een verfblik. Je kunt het bakje zo vacuüm afsluiten. 
  2. Een alleenstaande moeder in Detroit, gaf de allereerste Tupperwareparty (1949). Ze wilde haar vriendinnen kennis laten maken de geweldige ervaringen die ze zelf had. Omdat het zo'n succes werd, heeft Earl Tupper besloten alle fysieke verkooppunten te sluiten en de Tupperware alleen nog maar te verkopen op Tupperwareparty's. 
  3. De 'wonderbowl', het eerste product van Tupperware, maakte bij het sluiten een boer-geluid. Als je het bakje dichtdeed, hoorde je het geluid van een boertje. Dit geluidje gebruikten ze om te adverteren. In de comedyserie Seinfield, jaren later, werd daar nog een opmerking over gemaakt: 'Een boer houdt de boel vers."

 

Auteur 
Bron 
  • Lastore Tupperware
  • Tupperware.nl
  • Margriet.nl