Als mantelzorger reis je misschien met de auto of het openbaar vervoer om voor een vriend of familielid te zorgen. Heb je dan recht op een reiskostenvergoeding? En hoe dan?
Er zijn een paar opties om als mantelzorger je reiskosten (deels) terug te krijgen.
Reiskostenvergoeding vanuit de gemeente
Sommige gemeenten betalen mantelzorgers een vergoeding van de reiskosten. Ze bieden dit aan alle mantelzorgers aan, of alleen aan de mantelzorgers die een bijstandsuitkering ontvangen.
Gratis parkeervergunning
Een gratis parkeervergunning is handig, zeker in de grote steden. Hetzelfde geldt voor een gehandicaptenparkeerkaart (passagierskaart). Als degene voor wie je zorgt zelf niet meer kan of mag rijden, kun je eventueel als begeleider zo’n kaart aanvragen. Hiermee parkeer je gratis op gehandicaptenparkeerplaatsen. Vraag hiernaar bij je gemeente. Je leest er hier meer over.
Gratis reizen met het OV en Valys
Reizen jullie samen met het openbaar vervoer? Dan kan degene voor wie je zorgt een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Dan kun je als mantelzorger altijd gratis meereizen. Maakt je naaste gebruik van de vervoersdienst Valys? Ook dan mag hij of zij gratis een begeleider mee te nemen.
Reiskostenvergoeding van degene voor wie je zorgt
Als er geld geen probleem is, is het redelijk om een vergoeding voor je reiskosten te vragen aan degene voor wie je zorgt. Als deze persoon een beperkt budget heeft, vraag je desnoods om een gedeeltelijke vergoeding.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Word je als mantelzorger betaald vanuit een persoonsgebonden budget (pgb)? Bij zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) kun je dan reiskosten voor woonwerk-verkeer declareren. Ook bij zorg via de gemeente (Wmo) kunnen deze reiskosten soms vergoed worden. Er moet in beide gevallen wel een officiële zorgovereenkomst zijn tussen jou als mantelzorger en de naaste voor wie je zorgt.
Zorgverzekering
Zorgverzekeraars vergoeden de reiskosten van mantelzorgers niet. |Eventueel vergoedt je aanvullende verzekering de reiskosten voor ziekenbezoek. Maar dit geldt alleen voor het bezoek aan een huisgenoot (partner) in een instelling. Dus bijvoorbeeld als je echtgenote is opgenomen in een verpleeghuis of revalidatiecentrum, en jij moet iedere keer een flink eind reizen om haar te bezoeken. De voorwaarden hiervoor verschillen per zorgverzekeraar. Controleer je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.
Belastingaangifte en aftrekposten
Reiskosten die je maakt voor mantelzorg zijn niet aftrekbaar bij je belastingaangifte. Wel zijn de reiskosten voor het bezoeken van een zieke huisgenoot soms aftrekbaar. Maar alleen als het om een opname gaat die langer dan een maand duurt en de afstand naar die zorginstelling minstens tien kilometer is. Je mag 19 cent per kilometer aftrekken als je met je eigen auto rijdt, of de werkelijke kosten van taxi of openbaar vervoer.