Langer thuis wonen dankzij slimme technologie

Getty Images

Zes seniorenwoningen in Strijen worden volgehangen met technische snufjes. Het is een proef die moet uitwijzen of ouderen op deze manier langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Kunnen slimme technologieën onze zelfredzaamheid vergroten?

Slim huis

Het lijkt wel een James Bondfilm: alle functies van je huis bedienen met één tablet. De voordeur openen met dezelfde tablet waarmee je ook de gordijnen, verwarming, zonwering en televisie bedient. Voor de één is het een lonkend toekomstperspectief, voor de ander is het een doemscenario. Want voor het weet druk je de verkeerde knop in en slaan de apparaten op hol. Of is de batterij leeg en kom je je huis niet meer in of uit. 

Strijen 

Alle dit soort snufjes bij elkaar noemt men domotica. In het Zuid-Hollandse Strijen wordt uitgezocht of domotica iets kan betekenen in het leven van ouderen. Daar wordt in zes seniorenwoningen in de Apollostraat een basispakket domotica geïnstalleerd. Dit pakket bestaat onder meer uit een camera bij de voordeur, een elektronisch slot, een alarmeringssysteem en een sensor bij het bed waardoor de verlichting aangaat als er 's nachts naar de wc wordt gegaan. 

Slim langer thuis wonen

Slim langer thuis wonen is de naam van het project. De dappere bewoners die het aandurven krijgen een tablet waarmee de technische hoogstandjes eenvoudig te bedienen zijn. En ja, voor de zekerheid krijgen ze ook nog wel een normale huissleutel. Projectleider Gerco Vijfhuize van zorginstelling Zorgwaard: "Het moet niet zo zijn dat als de verbinding uitvalt je opgesloten zit of je huis niet meer binnen kunt.'' Vijfhuize werk namens zorginstelling Zorgwaard al jaren aan dit plan. Woningcorporatie HW Wonen was bereid om samen met hem het avontuur in te stappen. 

Nieuw

De testperiode in de zes woningen in Strijen is uniek. Veel leveranciers zijn met domotica bezig, maar een huis waarin écht geleefd wordt met zoveel technologie die met één apparaat te bedienen moet zijn, is er waarschijnlijk nog niet. Daarvoor zijn er ook nog te veel problemen van technische aard die opgelost moeten worden. Zorgwaard en HW Wonen eisen bijvoorbeeld dat er voor de bewoners - die allemaal zeventig jaar of ouder zijn - één app of één platform is voor alle handelingen die ze gaan plegen. Om dat te bewerkstelligen, moesten ze diverse leveranciers bij elkaar brengen. 

Om te beginnen houden ze het simpel en overzichtelijk; nog lang niet alles wat technisch mogelijk is, wordt daadwerkelijk in de huizen geïnstalleerd. Zo wordt bijvoorbeeld een systeem dat automatisch de mantelzorger belt als er voor een bepaald uur op de dag geen water is verbruikt nog niet gebruikt. 

En dan? 

Deze testperiode willen Zorgwaard en HW Wonen vooral gebruiken om te zien welke aanpassingen werken en welke overbodig zijn. Teamleader Gerda huiskamp van HW Wonen: "We zullen gaan dus veel praten met bewoners om hun ervaringen te horen. Daarna kunnen wije per persoon maatwerk leveren." 
Het liefst zou Vijfhuize in de nabije toekomst aan iedere burger willen vragen: wat heeft u nodig? Wilt u alleen maar veiligheid? Of ook zorg? Heeft u aanpassingen in huis nodig? Of red u het vooralsnog zelf? Een menukaart moet het worden en de technologie in huis is daar een onderdeel van. 

En wie moet het huis van de toekomst gaan betalen? Vijhuize: "Ook daarover is nog geen uitsluitstel te geven. De gemeente, de zorgverzekeraar, de bewoner zelf... Het zal afhangen van de zorgvraag die iemand heeft, bijvoorbeeld. Maar hoe meer jeer bij nieuwbouw of renovatie al kunt ingebouwd kan wordenbouwen, hoe makkelijker en goedkoper het wordt en hoe beter we op de toekomst zijn voorbereid."

Meer informatie over het project is binnenkort hier te vinden. 

Auteur