Verbouwen in tijden van corona: zo werkt dat

Getty Images

Sinds het uitbreken van de coronacrisis klust Nederland er in en rond het huis flink op los. Maar hoe doet u dat als u daar vaklui bij nodig heeft? Want eerlijk is eerlijk: een nieuwe badkamer is leuk, maar u wilt natuurlijk niet besmet raken of een ander besmetten. 

De overheid heeft met de bouw- en technieksector een reeks afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat het werk zoveel mogelijk door kan gaan. Daar horen ook afspraken bij over werk binnenshuis –bij u thuis bijvoorbeeld. De regels van het RIVM zijn daarbij leidend. 

[ITEMADVERTORIAL]

Veilig bespreken van uw wensen

Voor u gaat verbouwen, moeten eerst uw wensen duidelijk zijn. Er moeten misschien wel tekeningen worden gemaakt, de afmetingen van de ruimte moeten helder zijn, welke materialen, kleurstellingen; er is genoeg om te bespreken. Een betrouwbare leverancier zal zich vanzelfsprekend aan de RIVM-richtlijnen houden als hij bij u op bezoek komt. Zelf kunt u ook het nodige doen. Houd de 1,5 meter afstand steeds in de gaten, ventileer voldoende en geef de adviseur de mogelijkheid om de te verbouwen ruimte veilig te bekijken. Gaat het bijvoorbeeld om de badkamer, laat hem die dan alleen bekijken: zo weet u zeker dat er voldoende afstand blijft. 

Veilig verbouwen

Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun mensen het werk veilig kunnen doen, ook in coronatijd. Voor de bouwsector geldt een speciaal protocol om die veiligheid ook nu te waarborgen. Conform dat protocol krijgt u verschillende vragen vóór iemand bij u aan het werk gaat. Dat zijn bijvoorbeeld vragen over mogelijke gezondheidsklachten van u of uw huisgenoten. Ook zal iemand u vragen om – indien van toepassing – de handvatten en deurklinken steeds goed te ontsmetten en het toilet schoon te houden. Voelt een monteur of bouwvakker zich niet veilig – bijvoorbeeld omdat u vaak niest of hoest – dan mag hij dat aangeven en vertrekken. En voelt u zich niet veilig, bijvoorbeeld omdat degene die bij u aan het werk is, vaak hoest of niest of de hygiënemaatregelen niet in acht neemt, dan mag u die persoon ook vragen te vertrekken. 

Veilig afronden

Veel leveranciers en aannemers werken met werkbonnen die de opdrachtgever moet tekenen. Vanwege corona gaat dat nu net even anders. Zo kan de monteur – na uw mondelinge toestemming – zelf aftekenen. Ook kunt u vragen of hij de werkbon wil mailen, zodat u uw akkoord per mail kunt geven. Wilt u toch zelf ondertekenen, gebruik dan in elk geval uw eigen pen en was na het tekenen uw handen. Sommige leveranciers werken met een tablet of telefoon. Raak die niet zomaar aan, maar vraag of de monteur of bouwvakker het scherm eerst wil ontsmetten. Doe dat ook als hij met een speciale pen voor de tablet werkt – dan moet eerst de pen worden ontsmet. 

Verbouwen: dat kan dus best!

Zoals u ziet, is een verbouwing in coronatijd geen probleem. Zolang u en uw leverancier zich aan de regels houden, staat niets u in de weg om uw huis nog wat mooier en comfortabeler te maken. 

Bronnen: RijksoverheidHelpdesk Corona Bouw en Techniek

Auteur