Extra’s voor langer fietsplezier

Fietsen kinderen
Getty Images

Fietsen is geweldig, maar soms geven pijntjes minder plezier op de pedalen. Met de juiste aanpassingen aan de fiets kun je gelukkig nog heel lang door blijven rijden.

De juiste instelling van je ­zadel, stuur en andere onderdelen maakt een wereld van verschil. Wanneer je een fiets koopt bij een fietswinkel, zal een goede verkoper er altijd voor zorgen dat het rijwiel op jou is afgesteld. Dat betekent dat je lichaamsmaten worden opgemeten en daarop het juiste formaat frame wordt gekozen. Een te grote of te kleine fiets kan namelijk al snel voor fysieke ongemakken ­zorgen. Ook moeten het stuur en het zadel­ op de juiste hoogte worden gezet. Maar zelfs als dat allemaal netjes is gedaan, kun je in de loop van de ­jaren fysieke problemen krijgen,­ ­gewoon omdat je lichaam verandert. Is je fiets nooit op jouw lichaam afgesteld of merk je ­problemen zoals tintelende handen en/of armen? Meer spierpijn in de benen? Ga dan eens langs bij een fietswinkel en laat controleren of de fiets nog goed bij je past.

Hulpmiddelen

Als het opnieuw instellen van je tweewieler niet voldoende helpt, zijn er allerlei hulpmiddelen die het fietsen weer aangenamer maken. Met bijvoorbeeld een verstelbare stuurpen in plaats van de gewoonlijke vaste versie, kun je de stand van het stuur makkelijk aanpassen. Thuis en zelfs onderweg. Zo zet je het stuur eenvoudig wat hoger of lager, of kantel je het naar je toe of juist wat van je af. Daar een beetje mee spelen is goed voor schouders, polsen en handen.

Merk je dat je moeite hebt langere tijd prettig op een gewoon fiets­zadel te zitten, dan is daar een prima alternatief voor. Een aan­gepast comfortzadel, dat meer weg heeft van een prettige krukzitting dan een gewoon zadel. Het heeft zachte pads met gel die het zitvlak ontlasten. De extra vering onder het zadel zorgt ervoor dat je veel comfortabeler fietst.

Ook pedalen geven soms problemen, bijvoorbeeld omdat je benen verschillende lengtes hebben. ­Gewone cranks (het verbindingsstuk tussen de trapas van de fiets en het pedaal) houden hier geen rekening mee, maar bij instelbare cranks is precies te bepalen hoe hoog of laag een pedaal aan iedere zijde van de fiets moet staan.

Schiet je tijdens het fietsen regelmatig van de pedalen? Dan zijn er zogenaamde voetfixaties. Dit kan een voetbakje met randen zijn, waaruit je schoen niet zo makkelijk meer kan wegglijden.

Beter zicht

Voor veilig fietsen is het belangrijk om goed om je heen te kunnen kijken. Zo valt het niet altijd mee om opzij of achter je te kijken of er ­ander verkeer aankomt. Steeds meer fietsen zijn dan ook uitgerust met één of twee achteruitkijk­spiegels. Deze werken net als de zijspiegels voor de auto. Ze zijn er in verschillende vormen en maten en je kunt ze makkelijk draaien en kantelen om het beste beeld achter je te zien.

Niet iedereen vindt het even makkelijk om met een hand het stuur vast te houden wanneer je de richting aan wil geven met je andere hand. Gelukkig zijn er daarvoor ­tegenwoordig richtingaanwijzers die met behulp van duidelijke verlichting het andere verkeer laten zien welke kant je op wil. Deze richtingaanwijzers kun je achter en voor op de fiets laten monteren, maar er zijn ook achteruitkijk­spiegels en zelfs fietshelmen met ingebouwde richtingaanwijzers.

Aangepaste fietsen

Soms gaat ondanks hulpmiddelen rijden op een gewone fiets niet meer goed en is er meer nodig. Voor verschillende behoeften zijn er verschillende soorten aangepaste fietsen.

Een comfortfiets is een rijwiel met een extra lage instap, zodat op- en afstappen en stuk makkelijker wordt. Bij bepaalde comfortfietsen kun je zelfs het zadel met een druk op een knop op een andere hoogte instellen.

Als evenwicht houden lastig is, kan een driewielfiets uitkomst bieden. Zo’n type fiets met twee wielen naast elkaar voor of achter geeft veel stabiliteit onder het rijden en bij het stilstaan bij een stoplicht. Naast driewielfietsen om op te ­zitten, zijn er ook stabiele ligfietsen met drie wielen en zelfs vier wielen, extra ondersteuning, aansluitingen voor een rolstoel en nog veel meer. Er zijn tal van aanbieders en het advies is om altijd een proefrit te maken, zodat je zeker weet dat de fiets aansluit bij je wensen.

Overheid betaalt soms mee

Sommige hulpmiddelen en vooral aangepaste fietsen zijn niet goedkoop. Daarom springt de overheid soms bij met een gedeeltelijke of volledige vergoeding op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor meer informatie kun je terecht bij je gemeente of bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (www.ciz.nl)

Auteur