Fietsen langs de Vlaamse kust

Getty Images

Van De Panne tot Knokke: de 67 kilometer lange Belgische kust leent zich uitstekend voor fietstochten. En na afloop wacht een pintje met een handje zelf te pellen garnalen.

Getty Images
Gluren bij de Franse buren in De Panne

Het dorp De Panne, aan de grens met Noord-Frankrijk, staat bekend om zijn brede strand. Vanaf de zeedijk genieten fietsers ongehinderd van het fraaie uitzicht op de zee en de hoge duinen. In bezoekerscentrum De Nachtegaal wordt uitleg gegeven over de dieren en planten die hier leven. Een goed begin van een fietstocht is attractiepark Plopsaland in Adinkerke. De tocht voert je verder langs het Calmeybos en natuurreservaat De Moeren. Hier loopt de route een stuk langs de Franse grens, onder meer via de nieuwe De Maerebrug.

Surrealistische schilder
Even de benen strekken? Het Paul Delvauxmuseum bij Sint-Idesbald, waar de werken van deze surrealistische schilder in een voormalige visserswoning hangen, is een stop waard. Zin in een streekbiertje? Sluit de tocht af met een lekkere Gouden Pier Kloeffe of een biertje van de tap in café De Gerockten Hoaring in De Panne.

Fietsen in het zog van de garnalenvissers

Oostduinkerke is de enige kustplaats ter wereld waar nog garnalenvissers te paard aan het werk te zien zijn. Onderweg op de zeedijk van Koksijde naar Oostduinkerke genieten fietsers van dit tafereel – in juli en augustus bijna dagelijks. De route kan worden vervolgd richting ­Navigo, het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Estaminet De Peerde­visscher, het ernaast gelegen restaurant, serveert verse garnalen, vergezeld van een Peerdevisscher-biertje. Wie daarna nog jus in de benen heeft, zoals Vlamingen zeggen, kan de hoge duinen van de Hoge Blekker, de Doornpanne en de Schipgatduinen op de trappers te lijf gaan.

Getty Images

Getty Images
Beelden aan zee

De Marsupilami, Robbedoes, Suske en Wiske en andere Belgische striphelden hebben een standbeeld gekregen aan de zeedijk van Middelkerke. Strip­liefhebbers kunnen hier een selfie maken met hun held. Deze fietstocht, die voor een groot deel over een windluw tracé loopt, heeft nog meer kunstzinnigs in petto. Bij De Rotonde staat onder andere de stalen graafmachine Caterpillar5bis van Wim Delvoye en I Can Hear It van Ivars Drulle, bestaande uit twee kolossale, naar zee gerichte hoorns zoals antieke grammofoonspelers die hadden.

Raversyde
Een nieuw fietspad voert door het vijftig hectare grote domein Raversyde. Dit openluchtmuseum toont een stuk van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog en het gereconstrueerde middeleeuwse vissersdorp Walraversijde, dat vanaf de nieuwe uitkijktoren te zien is. Toe aan een pauze? Plof dan neer op het terras van surfclub De Kwinte, waar de watersporters in actie te zien zijn.

Peddelen tussen de containerschepen

Immense containerschepen, grote gasterminals en enorme veerboten zijn de attracties van de haven van Zeebrugge, die prima per fiets te verkennen is. Rij daarna naar Maritiem Themapark ­Seafront om iets te leren over de geschiedenis van de kust en de haven. Peddel dan richting de Fonteintjes, een stel duinplassen en duinrietlanden waar onder meer orchideeën groeien. Via het Zeebos koers je vervolgens naar Ter Doest, met een 13de-eeuwse abdijschuur en een restaurant en wellnescentrum op de plek van de vroegere abdij. Rij terug via de knusse dorpjes Dudzele en Ramskapelle naar de haven en bestel in Café ’t Werftje een garnalenkroketje bij je pintje, te midden van dokwerkers en vissers.

Getty Images

Mondain strandleven in een gemoedelijk ommeland

Het chique Knokke-Heist is bekend om zijn casino, winkels, wafels en de vele sterrenrestaurants. Het heeft ook een gemoedelijk ommeland waar het fijn fietsen is. Aan de grens met Nederland zijn er bijvoorbeeld in Het Zwin, het oudste natuurreservaat van België, ­diverse nieuwe fietsroutes bij gekomen. De boomgaarden van de Zoete Polder zijn niet ver hiervandaan. Hier rijpen de kersen dankzij de zon en de zeebries, voordat ze worden verwerkt in onder meer kersenbier. Haal nog even een lekker ambachtelijk hoeve-ijsje in ­Havegras en fiets vervolgens richting de 16de-eeuwse Kalfmolen aan de Graaf Jansdijk. Via Westkapelle gaat het ­terug naar de kust van Knokke.

Getty Images
Bron 
  • Plus Magazine