Bijna de helft van hen wist dit niet

Veertien procent van de patiënten ontving in 2024 zorg van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Drie van de vier kwamen daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener. Bijna de helft van hen wist dit niet. Het gevolg is dat nog steeds veel patiënten onverwacht zelf een deel van de zorgkosten moeten betalen.
Dit blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Patiënten die niet wisten dat ze onder behandeling van een niet-gecontracteerde zorgverlener stonden, kwamen daar tijdens de behandeling (39 procent) achter, of achteraf (39 procent). Zij kregen bijvoorbeeld een rekening of een declaratie werd geweigerd. De helft van de patiënten die niet-gecontracteerde zorg ontvingen, moesten dit (deels) zelf betalen. In veel gevallen ging het om bedragen tussen de honderd en vijfhonderd euro.
In 2023 is het onderzoek ook uitgevoerd. Dat gaf hetzelfde resultaat. Ondanks allerlei aandacht voor dit probleem is er dus geen vooruitgang. Patiëntenfederatie vindt dat zorgverleners en zorgverzekeraars patiënten beter moeten informeren over de mogelijke kosten van niet-gecontracteerde zorg. Patiënt, huisarts en specialist moeten eenvoudig kunnen nagaan of de zorgverlener naar wie ze verwijzen een contract heeft met de zorgverzekering van de patiënt.