Onderweg is er genoeg te zien zoals de mysterieuze Aha en een prachtige siertuin. Voor of na de fietstocht is het mogelijk iets te drinken bij bezoekerscentrum ‘s-Graveland.
Om het Naardermeer te sparen is in 1905 de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten opgericht. Fietsen langs het Naardermeer en de verschillende buitenplaatsen zoals Boekesteyn is een tocht in de geschiedenis van Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. U kunt starten bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in ’s-Graveland, of bij het eerste knooppunt van de route.
U fietst in 16 km helemaal rond het Naardermeer. Het open water van het meer is alleen aan de noordrand goed te zien, en verder vanuit de diverse observatiehutten langs de route. Stap vooral van de fiets en loop er eens naar toe. Het Naardermeer is niet een door mensenhanden uitgegraven veenplas, maar een oorspronkelijk meer. In 1904 wilde Amsterdam het Naardermeer volstorten met huisvuil.
Vanaf knooppunt 37 fietst u weer terug naar de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. De buitenplaats Boekesteyn is vernoemd naar de vele oude beuken. De buitenplaatsen zijn oorspronkelijk ingericht naar de maatstaven van de Franse barokstijl: strakke lijnen, geometrische vormen en statige bomenlanen die vanaf de achterzijde van de landhuizen tot diep in het bos doorlopen.
U vindt hier het routekaartje en de knooppunten!
- Fietsen123