Gebruik uw smartphone!
Vóór de opkomst van de smartphone was de recreatieve fietser aangewezen op ‘ouderwetse’ hulpmiddelen als papieren fietskaarten en eventueel een fietscomputer om op koers te blijven. De smartphone meenemen maakt dit tegenwoordig overbodig. Er zijn diverse apps waarmee je precies op een kaart ziet waar je fietst en hoe de route loopt, zoals Fiets! NL en Fietsen123.
Blijf je graag op de hoogte van je snelheid, afstand en zelfs gezondheid, dan komt een fietscomputer app, zoals van Strava, prima van pas. Het mooie is: je hebt onderweg geen internetverbinding nodig. Deze apps gebruiken de gps van je smartphone om de vorderingen bij te houden.
Route plannen
Natuurlijk is er niets mis met een stukje fietsen op de bonnefooi. Zeker als je de omgeving al kent, kom je er wel uit met wat richtinggevoel en fietswegwijzers. Ga je ergens fietsen waar je nog niet eerder bent geweest of volg je graag een mooie route, dan kom je met de smartphone en een routeplan app precies waar je wil zijn.
Qua werking lijken deze apps op de bekende routeplanners voor in de auto. Een verschil is dat er voor fietsers een speciaal knooppuntnetwerk is. Wie regelmatig recreatief fietst, zal de bijbehorende richtingsborden en -kaarten weleens tegengekomen zijn.
De app Fiets! NL (voor iPhone €4,99, voor Android gratis) laat je het knooppuntnetwerk gebruiken op de smartphone om een fietstocht te plannen.
Je kunt zelf op een kaart een route van knooppunt naar knooppunt maken of een start- en eindpunt opgeven en de app de kortste route laten berekenen. Daarnaast is het mogelijk fietstochten te volgen die andere gebruikers hebben opgeslagen op het bijbehorende www.routeplein.nl. Fiets! NL vertelt tijdens het fietsen aan de hand van je gps en de knooppunten welke kant je op moet. Als extra functie biedt de app de mogelijkheid Points of Interest (POI) weer te geven op de kaart, zoals horeca- en overnachtingsgelegenheden in de buurt. Voor Vlaanderen is de app Fiets! VL beschikbaar.
Extra fietsgegevens
Wie bij het fietsen graag de vorderingen op het gebied van afstand, snelheid en calorieverbruik bijhoudt, gebruikt een fietscomputer app. Een van de bekendste is Strava. De gratis versie biedt voor de recreatieve fietser meestal al voldoende functies. De app houdt onder andere de afgelegde afstand, gebruikte tijd en hoogteverschillen onderweg bij. Ook wordt het aantal verbrande calorieën vastgelegd. Extra gezondheidsdata, zoals hartslag, houdt Strava ook bij als je daarvoor een geschikte hartslagmeter hebt aangesloten.
Een bijzonder onderdeel van Strava is de sociale functie. De opgeslagen prestaties en tochten deel je eenvoudig na thuiskomst via internet via Strava, Facebook of Twitter. Volgers kunnen dan met commentaren en complimentjes (kudos) een steuntje in de rug geven.
Voor de meer fanatieke sportfietsers bestaan er ‘uitdagingen’ en ‘segmenten’. Uitdagingen zijn speciale tochten waarvoor je je via Strava kunt opgeven. Segmenten zijn delen van een route, zoals een heuvel, waarop de snelste tijden in een klassement worden bijgehouden. Zo wordt zelfs alleen fietsen een sociale gebeurtenis met je smartphone bij de hand.
Fietsen 123
Fietsen123.nl is de fietswebsite van Plus Online. Naast veel informatie over de meest uiteenlopende fietsonderwerpen biedt Fietsen123 ook een app voor recreatieve fietsers. Hiermee krijg je de beschikking over honderden mooie en leuke fietsroutes in Nederland die gebruikmaken van het knooppuntnetwerk. Daarnaast biedt de app allerlei handige adressen zoals fietswinkels, horecagelegenheden en fietsverhuurbedrijven. Rijd je op een elektrische fiets? Dan zie je op je smartphone snel waar in de buurt een oplaadpunt te vinden is.
De Fietsen123 app is Nederlandstalig en gratis. Je vindt hem in de Google Play Store of iTunes App Store door te zoeken op Fietsen 123.
Houder voorop
Je moet je smartphone natuurlijk ergens kwijt. Dat kan in een houder die je op het fietsstuur bevestigt. De houder bestaat uit een flexibele kunststof sleeve of mouw tegen schokken, waarin de telefoon wordt geschoven, en een harde kunststof klem die op de stuurbuis wordt geschroefd. Let er bij aanschaf op dat je een houder koopt die geschikt is voor je type en formaat telefoon. Er zijn ook universele smartphonehouders die op meerdere merken en formaten ingesteld kunnen worden. En wil je ook met regen de smartphone op het stuur laten, koop dan een houder met een doorzichtige, waterdichte sleeve. De smartphonehouders zijn te koop bij fietswinkels, telefoonwinkels en elektronicazaken.
- Plus Magazine