Met onweer op de fiets? 5 tips om de bliksem te overleven

Getty Images

Onweer is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het beste is natuurlijk om beschutting te zoeken, weg van de bliksem. Maar als fietser bevind je je in open gebied en ben je kwetsbaar.

1. Zoek dekking

En niet bij een boom of lantaarnpaal. Voorafgaand aan de eigenlijke bliksem stroomt er al een onzichtbare elektrische lading vanuit de wolken naar de aarde, maar ook vanuit de aarde omhoog naar de wolken.

Die laatste stroom maakt bij voorkeur gebruik van bomen, palen, gebouwen en fietsers in open veld. Ga door de knieën, het liefst in een put of greppel. Zorg ook dat u zich niet in de buurt van uw fiets bevindt of deze aan de hand vast hebt.

2. Benen bij elkaar

Een blikseminslag veroorzaakt een fikse spanning in de grond. Wie wijdbeens staat (en geen rubber laarzen draagt) loopt de kans dat de wegvloeiende stroom door zijn benen gaat lopen, door het ene omhoog en het andere weer omlaag. Zeer onprettig. Dat is ook de reden waarom koeien en schapen op behoorlijke afstand van de klap dood neer kunnen vallen. Ze houden hun poten niet bij elkaar.

3. Sieraden af, telefoon niet in de hand

Ze geleiden de opwaartse stroom te goed en trekken bliksem aan. Daarom sterven er regelmatig golfers door blikseminslag in hun golfclub (tijdens de zwaai omhoog).

4. Headsets uit de oren

Ze zijn te klein om bliksem aan te trekken, maar er zijn aanwijzingen dat de draadjes de klap naar de oren en hersenen geleiden.

5. Nat zijn is beter

Dan zal de bliksem via de huid en de kleding de grond bereiken en niet zo snel door het lichaam gaan. In dat laatste geval krijgt het hart een opdonder en kan een hartstilstand optreden. Meestal komt het hart spontaan weer op gang.

Blijvend letsel
Eén op de drie bliksemslachtoffers komt om het leven (1-2 mensen per jaar). De rest komt met de schrik vrij maar heeft meestal ook fikse brandwonden op de plaatsen waar de stroom het lichaam binnendrong en weer verliet. Bliksem veroorzaakt vaak fors inwendig letsel en als het zenuwstelsel wordt getroffen, kan er naderhand sprake zijn van spraakverlies, motorische stoornissen, tijdelijke verlammingen en zelfs blijvende veranderingen in de persoonlijkheid. Reden genoeg om bovenstaande tips te gebruiken.

Wat betekenen de kleurcodes/waarschuwingen van het KNMI?

Auteur