Fietsen door magische bossen, langs zandstranden en door uitgestrekte kustlandschappen in het zuiden van Zweden. Terwijl de late zomer overgaat in de herfst, stappen toerfietsers Kornelia Thörn en Robin Lyne op de fiets om de nationale fietspaden Sydostleden, Sydkustleden en de Kattegattleden te ontdekken.
Deze drie routes vormen samen de 900 kilometer lange South Sweden Trails. Volg hier een deel van hun reisverslag per fiets door Zuid-Zweden.
Fietsen is leven voor ons. De afgelopen tien jaar fietsten we de hele wereld over. En als er één ding is dat we hebben geleerd, is het om enorm te genieten van alles dat je op je weg tegenkomt. En dat kost geen enkele moeite in het zuiden van Zweden. De South Sweden Trails bestaan uit meerdere fietsroutes, die allemaal in losse etappes te fietsen zijn.
Route 1: Sydostleden (274 kilometer, 7 etappes)
Vanaf ons vertrekpunt in de culinaire stad Växjö in hartje Småland trappen we via onverharde wegen en fietspaden van de Sydostleden steeds meer weg van de bewoonde wereld. De wildernis in. Een paar kilometer van Urshult stoppen we voor de nacht. We overnachten in een van de comfortabele glampingtenten op camping Urshult naast het meer van Åsnen. Net buiten de tent ontwaren we de volgende ochtend een vissteiger die gehuld ligt in een mistige waas.
Het hele gebied rond Åsnen is perfect voor activiteiten zoals vissen, wandelen of een frisse duik. De fietspaden Banvallsleden en Åsnen slingeren in de richting van Nationaal Park Åsnen. Het grote meer wordt ook wel ‘de blauwe schat van Småland’ genoemd, wat gemakkelijk te begrijpen is: het meer ligt als een deken over het boslandschap met zijn eilanden en fjordachtige uitmondingen. Terwijl we door het nationale park en wandelgebied Trollberget fietsen, glinstert het water door de bomen.
De opeenvolgende dagen fietsen we richting Blekinge en het noordoosten van Skåne voor een bezoekje aan Vattenrike. Dit natuurreservaat bij Kristianstad is in 2015 door UNESCO aangemerkt als biosfeerreservaat. De Sydostleden gaat bij het kustplaatsje Simrishamn over in de Sydkustleden.
Route 2: Sydkustleden (260 kilometer, 6 etappes)
Azuurblauw en stil, ongetemd en ongerept en alles daar tussenin. De Sydkustleden is niet in een paar woorden samen te vatten. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze fietsroute bepaald door de kust. De hele route van Simrishamn naar Helsingborg in Skåne loopt dicht langs de zee. Onderweg is van alles te vinden, van zandstranden, spa's en restaurants tot vissersdorpjes en ruige kiezelstroken.
En grote steden zoals Malmö en Helsingborg, met een wazig Denemarken aan de andere kant van de Sont. Ondanks dat alles dichtbij is, valt het ons vaak op hoe rustig het langs de kust is. Misschien komt het doordat het laagseizoen, of omdat we fietsen. We zijn op de fiets nergens aan gebonden en vrij om even af te stappen en een pauze aan het water te nemen. We hoeven alleen maar een pad naar de zee te volgen. Ook voor een langere pauze is er veel keuze. Langs de route is veel accommodatie te vinden, waaronder diverse spahotels, zoals Ystad Saltsjöbad en Hotel Mossbylund.
Na een stuk fietsen op de Sydkustleden langs vissersdorpjes en zandstranden, komen we Ystad tegen, bekend van de boeken en serie Wallander. Net als Simrishamn staat dit stadje vol met vakwerkhuizen en stokrozen. Er zijn goed bewaarde kloosters en kleurrijke geplaveide straatjes met restaurants en cafés. We vervolgen de route langs de kust via Trelleborg, Malmö en Landskrona.
Op korte afstand van de Sydkustleden ligt Wallåkrabygden. Tussen de velden liggen pottenbakkerijen, cafés en het grote Tomatens hus waar Patrik Andersson en Kristina Hjalmarsson tomaten kweken in alle mogelijke kleuren en vormen.
We krijgen een rondleiding langs de planten in de kas en hebben nog geen tijd gehad om te lunchen. We nemen de exemplaren die Patrik ons geeft dankbaar in ontvangst. In hun onbewerkte vorm zijn tomaten een perfecte fietssnack. Daarmee is de winkel een goede stop langs de route. Er is ook een bakkerij met zoete delicatessen en vers desembrood uit de steenoven.
Route 3: Kattegattleden (390 kilometer, 8 etappes)
Precies op het punt dat de Sydkustleden overgaat in de Kattegattleden gaat het waaien. Net buiten Helsingborg neemt de regen toe en langs de promenade torenen de golven hoog boven de kade uit. We stoppen bij het meer dan 100 jaar oude badhuis Pålsjöbaden dat met z’n gele kleur vrolijk oplicht tegen de grijze achtergrond. De temperatuur is perfect voor een sauna, maar deze keer zijn we tevreden met het kijken naar de golven die tegen het gebouw slaan. Deze dag fietsen we in de richting van het schiereiland Kullahalvön.
Na een laatste regenbui vormt zich een regenboog aan de hemel. Als we Coasters Glamping bereiken, schijnt de zon weer volop. Deze accommodatie ligt in een van de wijndistricten van Zweden. Voor de deur vind je de wijngaarden van Kullabergs en Arilds, die beide rondleidingen en wijnproeverijen aanbieden. In heel de regio Skåne bevinden zich tegenwoordig zo’n 20 tot 30 wijnmakers.
Terwijl we onze fietsen uitpakken, komt een van de eigenaren, Will Oldfield, met een picknickmand in zijn armen naar ons toe lopen. De mand zit vol met lekkernijen van de boerderijwinkel Trädgården på Skäret, klaar om te genieten.
Op het schiereiland Kulla voel je overal de nabijheid van de natuur. We bevinden ons hier in de bergachtige natuurgebieden van West- en Oost-Kullaberg, en veel van de accommodaties liggen in een rustige omgeving met uitzicht op zee. Hier zijn tal van restaurants en cafés te vinden, vooral bij het kleine vissersdorpje Mölle, waar we morgen ontbijten. We vervolgen onze route in de richting van Halland langs Varberg naar Göteborg.
Nog meer leuke fietstips in het zuiden van Zweden?
Fietsen op Öland: Een brug verbindt het lange, prachtige eiland Öland met het vasteland van Småland. Öland is het eiland van de zon en fietsen. Probeer de Ölandsleden, een route van 400 kilometer fietsen dicht langs de zee via de unieke en afwisselende natuur van het eiland. U fietst hier over kale en prachtige kalksteenvlaktes, afgewisseld met weelderige loofbossen en idyllische dorpjes. De zee is nooit ver weg. En er zijn genoeg pauzemomentjes onderweg bij de leuke boerderijwinkeltjes en uitzichtpunten.
Fietsen bij Mullsjö: het noordwestelijk deel van Småland bestaat grotendeels uit bossen, afgewisseld met open vlaktes en stille meren. Je kunt hier een van de vier routes fietsen, allemaal zeer geschikt als dagtochten. Een daarvan is de Brängenronde, een tocht van zo’n 35km. U fietst door prachtige oerbossen en groene natuur. Onderweg komt u verschillende meren tegen. Ideaal om even de benen te strekken op een zomerse dag. Of om een verfrissende duik te nemen. Wilt u blijven overnachten? Hotel Björkhaga heeft een aantrekkelijk fietsarrangement.