Oplossing tegen diefstal e-bikes

Getty Images

Een gps-chip in nieuwe elektrische fietsen is een geschikt wapen in de strijd tegen fietsendiefstal. Van de eerste 6.000 fietsen die zo'n chip hebben, is er niet één gestolen. In 2016 werd 10 procent van de 271.000 nieuwe e-bikes gestolen. Gezien de hoge aanschafwaarde van de e-bike is dat voor verzekeraars een forse kostenpost - de verzekeringspremies voor e-bikes zijn de laatste jaren dan ook gestegen.

Chip en smartphone

De chip werkt in combinatie met een smartphone en een speciale app. Via de app krijgt de eigenaar een melding als er aan het slot van zijn of haar e-bike wordt gemorreld. Ook kan de chip na diefstal precies aangeven waar de fiets is. De techniek, vergelijkbaar met de zoekfunctie voor smartphones, is ingebouwd in het bedieningskastje op het stuur. Wie die bedieningsmodule openbreekt, eindigt met een e-bike die het niet meer doet.

[ITEMADVERTORIAL]

Verzekeraar enthousiast

Fietsverzekeraar Enra is zo overtuigd van de digitale beveiliging, dat de diefstalpremie voor de zogeheten smart e-bike maar 36 euro per jaar is. Eén jaar diefstalverzekering voor een reguliere e-bike is vier keer zo duur.

Fietsfabrikanten

Marktleider Sparta verkoopt jaarlijks zo'n 60.000 e-bikes en heeft besloten alle nieuwe modellen uit te rusten met een chip. Batavus heeft ook al een model, terwijl Gazelle en andere bekende fietsmerken momenteel aan een soortgelijke digitale beveiling werken.

 

Auteur 
Bron 
  • Fietsen123