Last van zadelpijn? U bent zeker niet de enige. Zadelpijn is één van de meest voorkomende klachten tijdens het fietsen. Een goed zadel kan de klachten verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Welk type zadel heeft u nodig?
Inruilen
Een goed zadel is essentieel om een te genieten van uw fietstocht. Als u een nieuw zadel gaat aanschaffen, is het verstandig om het zadel bij een fietsenwinkel te kopen waar u deze kunt inruilen. In de winkel kan een zadel lekker zitten, maar als u er langer op zit kunt u er dit last van krijgen.
Pijnlijke zitbotjes
Als u last heeft van uw zitbotjes tijdens het fietsen, kunt u het beste op een zachter zadel fietsen. Als dit niet helpt kunt u ook uw stuur iets lager zetten (zodat u verder voorovergebogen zit), of zorgen voor een grotere afstand tussen zadel en stuur. Hierdoor wordt de druk op de zitbotjes verlicht. Als u deze houding aanneemt, kan het zijn dat u een kleiner zadel nodig heeft. De afstand tussen de zitbotjes is namelijk kleiner. In sommige gevallen helpt ook een verende zadelpen.
Last van het stuitje
Hebt u last van uw stuitje? Dan kunt u de aanschaf van een harder zadel overwegen of minder rechtop gaan zitten. Een zadel met een gat erin biedt soms uitkomst, hierdoor zit u namelijk niet op uw stuitje.
Irritatie aan de anus en/of bilspleet
In dit geval zit u niet op uw zitbotjes. Koop een minder bol zadel, een harder zadel of een zadel met een gleuf in het midden.
Klachten aan het geslachtsdeel
Kantel het zadel iets naar beneden. Niet te ver, want dan kunt u naar voren schuiven. Probeer een goede middenweg te vinden. U kunt ook een zadel aanschaffen waar de uitsparing wat lager is of helemaal niet aanwezig is. Dat laatste is wellicht even wennen, maar het kan wel een goede oplossing zijn.
Binnenkant van het dijbeen
U heeft een iets te breed zadel, een smaller zadel is de oplossing.
Geïrriteerde huid
Een geïrriteerde huid kan verschillende oorzaken hebben. Als u schuift op uw zadel kunt u een harder zadel kopen. Daardoor schuift u minder en het zadel wordt minder warm. Een fietsbroek of onderbroek met zeem kan ook een oplossing bieden. Uw zadel waterpas zetten kan ook helpen.
Leer of kunststof?
De vraag of een zadel uit leer of kunststof moet zijn gemaakt, is achterhaald. Een leren zadel heeft het voordeel dat het zich aanpast aan het lichaam van de fietser. Bovendien laat leer vocht door. Maar deze zadels moesten wel ingereden en onderhouden worden (invetten, soepel houden, etc.).
De huidige kunststofzadels zijn ook ademend, hebben een minimum aan onderhoud nodig, zijn lichter en goedkoper. Bijna allemaal hebben ze een gellaag. Liefhebbers van lange ritten kiezen meestal voor een hard zadel met een dunne laag, omdat de gel in zachte zadels zich op den duur verplaatst.
De keuze tussen een hard of comfortabel zadel hangt af van niveau, ambitie en het aantal uren dat je op de fiets doorbrengt. Een beroepswielrenner kiest voor een hard zadel, een recreatieve fietser voor een zachter model.
Bron: fietsersbond.nl