Op de fiets of met de auto
Twente is een heerlijke regio om op de fiets of met de auto te verkennen. Het is fijn toeren over mooie fietspaden en kleine weggetjes. Bovendien bestaan er in Twente veel oude mythes en sagen, naast eeuwenoude volksgebruiken en heerlijke streekproducten. Alle geven ze Twente een puur en eigen karakter en maken uw bezoek bijzonder de moeite waard!
Witte wieven, heemennekes en brandhoutduivels langs de bijna verlaten weggetjes... In de regio Twente spelen volksverhalen van oudsher een belangrijke rol. Bij de verschillende VVV's in de streek kunt u vragen naar routes en locaties om ze te leren kennen. En wat komt u dan onderweg door Twente zoal tegen? We lichten alvast een aantal leuke wetenswaardigheden en plekken voor u uit.
- Geveltekens sieren de nokken van veel Twentse boerderijen die u passeert. Ze staan bol van de symboliek. Behalve christelijke symbolen komen ook het Germaanse zonnerad of de middeleeuwse donderbezem nog veel voor. Van oorsprong waren de geveltekens bedoeld om onweer en boze geesten te weren.
Tuinman van Landgoed Singraven
- Al meer dan een eeuw is hotel-restaurant Tante Sien een begrip in Vasse. Tijd voor koffie met een snee onvervalste Twentse krentenwegge. Adres: Denekamperweg 210 in Vasse. T 0541-68 01 12 of www.tantesien.nl
[ITEMADVERTORIAL]
- Het Springendal is te mooi om alleen maar doorheen te rijden. Als u op de Hooidijk bij ANWB-paddenstoel 22205 rechtsaf de Sprengedalsweg inslaat, komt u bij een kleine parkeerplaats. Hiervandaan steekt u over naar de Blauweweg. Een klein eindje verder, bij het bruggetje, wijst een pijl op een kei u naar de Bronnen. Deze prachtige kwelvijvers vormen de oorsprong van enkele beekjes die zich door het Springendal een weg zoeken.
Theehuis Dennenoord tussen Vasse en Ootmarsum
- De buitenplaats Het Huis te Breckelenkamp is een rijk voorbeeld van een 17de-eeuwse Oost-Nederlandse havezate. Het is gelegen in een door beken doorsneden essen-landschap met monumentale eiken en beuken. De havezate heeft de eeuwen bijna ongeschonden doorstaan. Een deel van de hoofdvleugel, de plafondschildering in de opkamer, de wachttoren, het luiklokje, het diabolo-vormige grachtensysteem zijn in vrijwel oorspronkelijke staat. Meer op www.breckelenkamp.nl
- Twee kilometer nadat u Beuningen bent gepasseerd, komt u bij de afslag naar het Lutterzand. Als u hier naar links gaat, en vlak daarna bij ANWB-paddenstoel 22290 naar rechts, dan komt u uit bij de parkeerplaats. Een korte wandeling voert u naar de plek waar de Dinkel zich met woeste meanders een weg door de stuwwal zoekt.
Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op www.sagentwente.com en op de sites van de VVV's in Twente!