Hoge energieprijzen zet AOW’ers voor het blok

Energieprijzen
Getty Images

Wie in een groot en tochtig jaren 70 huis woont, heeft eigenlijk nog maar twee opties: verduurzamen of verhuizen. Met het oog op de energieprijzen, maar ook op de huizenprijzen.

De woningmarkt beleeft momenteel namelijk een kentering. Woningen staan langer te koop en kopers hebben meer te kiezen. Er is zelfs weer ruimte om te onderhandelen over de vraagprijs. 

Dit is ook zichtbaar in de huizenprijsontwikkeling. Woningen stegen de laatste maanden amper nog in prijs en in 2023 verwachten economen zelfs een lichte prijsdaling van 2 á 3%. Dit zijn echter gemiddelden. 

Door de hoge energieprijzen dalen de prijzen van woningen met een minder goed energielabel harder. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) meldde recent nog dat ‘huizen met groen label verkopen sneller én voor meer geld’. De prijsverschillen lopen momenteel op tot 15% in steden met een ruim aanbod.

Wie in een groot en tochtig jaren 70 huis woont, heeft eigenlijk nog maar twee opties: verduurzamen of verhuizen. Dit vraagt om een flinke investering. Maar wel eentje die onderaan de streep voordeliger is. 

In het onderstaande rekenvoorbeeld laten we zien hoe beide opties financieel kunnen uitpakken. 

Jan en Evelien wonen in een tussenwoning uit 1971 die niet geïsoleerd is. Ze hebben een rente van 1,5% en betalen maandelijks 550 euro aan hypotheek. Helaas moeten ze een nieuw energiecontract afsluiten en stijgen de energiekosten van 150 euro naar 450 euro per maand. De maandelijkse vaste lasten stijgen dus met 300 euro. 

Optie 1: de woning verduurzamen 

Wanneer Jan en Evelien de woning verduurzamen met vloer, dak- en muurisolatie, zonnepanelen en een hybride cv-ketel zal de woning veel minder energie verbruiken. De energiekosten worden op 235 euro per maand geschat. Echter moeten ze wel rekening houden met een investering van 30.000 euro. Dit zou betekenen dat zij bij de huidige rente van 4,5%, maandelijks 113 euro meer aan netto hypotheek voor hun aflossingsvrije leningdeel gaan betalen.  

Het voordeel is dat de woning ook minimaal 30.000 euro meer waard wordt, in de toekomst gemakkelijker verkoopbaar is en de maandlasten slechts 187 euro stijgen in plaats van 300 euro per maand, wanneer zij de woning niet zouden verduurzamen. 

Optie 2: verhuizen naar een energieneutrale nieuwbouw woning

Omdat de jaren 70 woning relatief groot is, denken Jan en Evelien er over na om een levensloopbestendige nieuwbouw woning te verhuizen. Als ze willen kunnen ze hun hypotheek met lage rente van 1,5% meenemen, de overwaarde inleggen en een extra aflossingsvrij leningdeel van 100.000 euro tegen 4% afsluiten. Dit betekent dat hun netto maandlast voor de hypotheek met 165 euro toeneemt. Echter gaan zij naar een energieneutrale woning waardoor de energiekosten maar 50 euro per maand bedragen. 

Bijkomend voordeel van verhuizen is dat Jan en Evelien de komende jaren geen onderhoudskosten aan het huis hebben en hier lang kunnen blijven wonen. Ten opzichte van hun huidige woning, waarbij ze een nieuw energiecontract zouden moeten afsluiten, zijn ze zelfs 95 euro per maand voordeliger uit! 

Kortom, ook al zijn verduurzamen en verhuizen dure opties, onderaan de streep loont het weldegelijk. Daarbij kun je de hypotheekrente beter voor 20 of 30 jaar vast hebben liggen dan overgeleverd zijn aan de grillen van de energiemarkt. 

Voor 57-plussers zijn er ruime mogelijkheden om te verhuizen of verduurzamen onder de seniorenregeling. Benieuwd naar het financiële plaatje voor jou? Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met  een seniorenhypotheek.

Auteur