Komt u in aanmerking voor een lening?

Getty Images

Voor wie tijdelijk geld te kort komt, kan een lening uitkomst bieden. Niet iedereen komt echter in aanmerking voor een krediet. Lees waar kredietmaarschappijen op letten bij het verstrekken van een lening.

Kredietmaatschappijen stellen nogal wat eisen aan consumenten die een lening willen afsluiten. De eerste vraag is daarom niet 'wat is de goedkoopste lening', maar ‘kom ik in aanmerking voor een lening’.

BKR-notering

Kredietmaatschappijen controleren als eerste of u een BKR-notering heeft. Niet elke registratie bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel levert problemen op.

●    Met een negatieve BKR-notering is het niet mogelijk om een lening af te sluiten.
●    Bij een andere BKR-notering worden mogelijk extra voorwaarden gesteld

Leeftijd

Leeftijd speelt geen rol bij het afsluiten van een hypotheek. Bij een consumptief krediet is dit wel het geval. Kredietmaatschappijen hanteren een minimum en een maximum leeftijd bij een lening.

●    Het meest flexibel zijn de grootbanken (18 tot 74 jaar). Het nadeel is dat een krediet van de bank vaak duurder is.
●    De aanbieders met een lage leenrente zijn vaak strenger als het gaat om leeftijd (18 of 21 tot 69 jaar).
●    Ook is er een verschil tussen een persoonlijke lening (ruimer) en een doorlopend krediet (strikter).

Inkomen

Enkel met een ‘vast en bestendig’ inkomen komt u in aanmerking voor een lening. Hieronder valt niet alleen loondienst, maar bijvoorbeeld ook een uitkering of pensioen. De hoogte van het inkomen bepaalt voor een groot deel hoeveel u kunt lenen. Naast uw inkomensgegevens vragen kredietverstrekkers ook naar uw woonsituatie en overige lasten en verplichtingen.

Overige voorwaarden

Veel voorkomende andere voorwaarden zijn:

●    Voor een lening dient u woonachtig te zijn in Nederland moet  u een permanente verblijfsvergunning hebben.
●    Ben u gehuwd of samenwonend, dan moet u bij veel maatschappijen een gezamenlijke lening afsluiten.

Vergelijk zelf leningen. Met de vergelijker op Geld & Recht >>