Nieuwe regels: wordt rentemiddeling aantrekkelijker?

Getty Images

Sinds 1 juli jongstleden mogen banken geen kosten meer in rekening brengen voor rentemiddeling. Wordt rentemiddeling daarmee aantrekkelijker?

Rentemiddeling kan interessant zijn voor woningbezitters die in het verleden hun hypotheek tegen een hogere rente hebben afgesloten. Wanneer deze bestaande hypotheek wordt verlengd tegen een lagere rente, kan het verschil worden gemiddeld. Daardoor gaan de maandlasten omlaag.

Rentemiddeling blijft bestaan

Tot voor kort berekenden de banken extra kosten voor deze rentemiddeling. Hierdoor verdienden ze er in feite aan. Toezichthouder AFM heeft daar nu een stokje voor gestoken. Banken mogen wel de misgelopen rente berekenen, maar verdienen aan rentemiddeling is uit den boze. Hoewel ze er dus niet meer op mogen verdienen, blijven de meeste banken de mogelijkheid voor rentemiddeling wel aanbieden.

Rentemiddeling of oversluiten?

Als u nog een hypotheek met een hoge rente hebt, loont het de moeite om u te oriënteren op de mogelijkheden om uw rente te verlagen. Dat kan via rentemiddeling, maar overstappen naar een andere hypotheekverstrekker is ook een optie. Als u overstapt, krijgt u een boete voor vervroegd aflossen, maar zo’n boete geldt meestal niet voor het volledige bedrag. Daarnaast zijn veel kosten die gepaard gaan met het oversluiten van de hypotheek fiscaal aftrekbaar.

Besparen op hypotheeklasten

De Vereniging Eigen Huis adviseert huiseigenaars die nadenken over rentemiddeling of oversluiten om voor beide opties een offerte aan te vragen. Financieel experts verwachten dat de rente voorlopig nog laag blijft, dus wat dat betreft kan het geen kwaad uw hypotheek weer eens goed te bekijken. Vereniging Eigen Huis heeft een online rekentool [link: https://www.eigenhuis.nl/besparen/besparen-op-je-hypotheek/oversluiten/… waarmee u berekent of u kunt besparen op uw hypotheeklasten.

Bron: Volkskrant, Vereniging Eigen Huis

 

Auteur