Vanaf deze zomer kunnen meer huizenbezitters rentemiddeling aanvragen. Hoe interessant is het om op deze manier de hypotheekrente te verlagen?
Steeds meer banken bieden rentemiddeling aan. Sinds deze zomer is het bij ABN AMRO en Rabobank mogelijk om op deze manier de hypotheekrente te verlagen. De komende maand sluiten nog eens 3 geldverstrekkers aan bij de 12 banken die al rentemiddeling aanbieden.
Dit maakt rentemiddeling voor een groot deel van de huizenbezitters mogelijk. Toch loopt het nog niet storm bij de geldverstrekkers, zo blijkt uit een rondvraag door NOS. ABN AMRO geeft aan inmiddels 5000 aanvragen te hebben verwerkt. ING en SNS verwerken maandelijks enkele duizenden aanvragen.
Rentemiddeling, hoe aantrekkelijk de lagere hypotheekrente ook is, is dus niet altijd voordelig. Waar moet u op letten bij de afweging?
Rentemiddeling is een relatief eenvoudige administratieve handeling waarbij de kosten variëren van gratis tot 350 euro. Daarnaast betaalt u een boete voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Deze boeterente wordt uitgesmeerd over de looptijd. Een aantal geldverstrekkers rekent daarbij een risico-opslag van 0,2%.
Dit maakt rentemiddeling een toegankelijke manier om de hypotheekrente te verlagen. Hierin schuilt echter ook een risico.
Wie namelijk de boeterente kan betalen of meefinancieren is voordeliger uit met oversluiten. Niet alleen is de besparing daarbij vaak groter ook kunnen de voorwaarden opnieuw worden gekozen.
Met rentemiddeling zit u opnieuw (lang) vast aan uw huidige bank. Niet zelden met verslechterde voorwaarden. Bij Rabobank is het bijvoorbeeld na rentemiddeling niet meer mogelijk om boetevrij af te lossen bij verhuizen. ABN AMRO verplicht u om de rente opnieuw vast te leggen (vanaf 5 jaar).
Het belangrijkste bezwaar bij rentemiddeling is dat u speculeert op een toekomstige rentestijging. U maakt immers kosten om de lagere hypotheekrente lang vast te leggen. Als de rente in de markt verder daalt, is het duur om het contract opnieuw open te breken. Een aantal geldverstrekkers stellen als extra voorwaarde dat middeling 1 keer per rentevastperiode is toegestaan.
Wie geen haast heeft met het verlagen van de hypotheekrente, kan dus beter de hypotheekrente ontwikkeling afwachten. Een bijkomend voordeel is dat de boeterente lager wordt, naarmate het einde van de rentevastperiode dichterbij komt.
Of rentemiddeling interessant is, is afhankelijk van veel factoren. Laat dus altijd een persoonlijke berekening maken van uw hypotheekmogelijkheden.