De WOZ-beschikking. Elke koophuiseigenaar heeft hem inmiddels op de deurmat gekregen. Sommige mensen balen vooral van de hogere WOZ-waarde en daarmee de hogere belastingtarieven. Maar wist je dat een hogere WOZ-waarde ook goed nieuws kan zijn? Mogelijk betaal je veel minder rente als je huis in waarde is gestegen. Dat heeft alles te maken met de risico-opslag.
Wat is de risico-opslag?
De risico-opslag is het extra percentage rente dat je betaalt bovenop de basisrente. Bij het afsluiten van je hypotheek (of aan het eind van de rentevaste periode) wordt jouw risico-opslag bepaald. Hoeveel risico-opslag jij betaalt, hangt af van deze rekensom:
Openstaande hypotheekschuld / huidige waarde van je huis
Hoe lager je openstaande hypotheek is ten opzichte van de woningwaarde, hoe kleiner de kans is dat jij je hypotheek niet meer kunt terugbetalen. Je valt dan in een lagere risicoklasse. Dat beloont de bank met een lagere risico-opslag. Oftewel: een lager rentepercentage.
Nog een voordeel van een hogere woningwaarde? Je hebt meer overwaarde. Dat bedrag kun je mogelijk opnemen. Handig als je extra budget kunt gebruiken!
Bereken jouw opties om overwaarde op te nemen.
Wanneer kan ik mijn risico-opslag verlagen?
Je hypotheek kan om één van deze 2 redenen in een lagere risicoklasse vallen:
Je openstaande hypotheekschuld daalt door aflossingen (terwijl je woningwaarde stijgt of gelijk blijft).
Je huis wordt meer waard (terwijl je hypotheekschuld daalt of gelijk blijft).
Ga je door de waardestijging van een hogere naar een lagere risicoklasse? Dan scheelt het inderdaad geld. Je risico-opslag gaat niet omlaag als je binnen dezelfde risicoklasse blijft.
Als dat het geval is, dan betaal je helemaal geen risico-opslag. Je komt dan dus niet in aanmerking voor een lagere risicoklasse.
Een lagere risico-opslag scheelt je vaak een paar tientjes tot zelfs honderd euro of meer per maand. Op jaarbasis kan dat al snel oplopen tot een mooie besparing. Het is zeker de moeite om daar iets mee te doen dus.
Hoe regel je verlaging van je risico-opslag?
Verwacht je dat jij vanwege een hogere woningwaarde en/of aflossingen recht hebt op een lager rentepercentage? Bekijk dan in de online omgeving van je bank de mogelijkheden om je risico-opslag te verlagen. Vaak moet je hiervoor een desktoptaxatie (à € 95,-) laten doen: een relatief goedkopere taxatie om de huidige waarde van je huis aan te tonen. Soms is de WOZ-beschikking al voldoende om je waardestijging te laten zien.
Bekijk in de online omgeving van je bank waar jij aan moet voldoen. Daar staat ook hoe je verlaging van de risico-opslag kunt aanvragen. Dit kun je zelf doen via de bank of je kunt een hypotheekadviseur vragen je hierbij te helpen.
Ook een optie: kies voor extra leenruimte
Een hogere woningwaarde betekent dus een mogelijke besparing op je hypotheek. Maar je kunt ook juist besluiten om de gestegen woningwaarde te gebruiken als extra leenruimte. Soms kun je namelijk de overwaarde opnemen in de vorm van extra hypotheek. Dat geeft je meer financiële ruimte. Bijvoorbeeld om je pensioen aan te vullen, je huis te verbouwen of je woning te verduurzamen. Met een hypotheekverhoging smeer je de kosten daarvoor uit over de looptijd van je hypotheek. Daardoor ben je per maand voordelig uit. Ook een interessante optie dus!
Overweeg je een hogere hypotheek? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur. Die kan je woning laten taxeren en je meer vertellen over de mogelijkheden.
Wil je weten wat jouw extra hypotheekruimte is?
Bereken jouw extra hypotheekmogelijkheden >>
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NBG hypotheken.