Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: een hypotheek kent geen maximum leeftijd. Rondom de AOW-leeftijd is er nog altijd veel mogelijk met de hypotheek. Door de seniorenhypotheek kun je meer lenen en de overwaarde inzetten zoals jij dat wilt.
Wat is een seniorenhypotheek?
Al ruim voor de AOW-leeftijd (10 jaar) wordt in hypotheeknormen rekening gehouden met het toekomstige pensioeninkomen. Omdat deze vaak lager is kan minder geleend worden.
De seniorenregeling staat toe om de hypotheek te toetsen op basis van de werkelijke hypotheeklast, in plaats van de zwaardere standaard annuïtaire toetsing. Als daarbij (deels) aflossingsvrij geleend wordt, is plotseling veel mogelijk.
Daarnaast is het het bij een seniorenhypotheek toegestaan om de overwaarde te gebruiken voor consumptieve doeleinden. Dit is iets waar momenteel veel vraag naar is.
Welke aanbieders zijn er?
Er zijn diverse geldverstrekkers die een seniorenhypotheek aanbieden, waaronder:
ABN AMRO Woning Hypotheek
Zowel bij een hypotheek met als zonder NHG kan, bij mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt hebben of deze leeftijd binnen 10 jaar bereiken, een berekening gemaakt worden o.b.v. werkelijke lasten. In de meeste situaties mag je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning lenen.
Allianz Allianz Hypotheek
Hypotheken met en zonder NHG kunnen bij Allianz vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd of 10 jaar daarvoor op basis van werkelijke lasten getoetst worden. Bij een hypotheek zonder NHG wordt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning gefinancierd.
BLG Aflossingsvrije Hypotheek
Wie de AOW-leeftijd bereikt heeft of deze binnen 10 jaar bereikt, kan de hypotheek laten toetsen op basis van werkelijk lasten. Dit geldt zowel voor hypotheken met als zonder NHG. Een aanvraag zonder NHG kan zelfs tot 80% van de marktwaarde van de woning gefinancierd worden.
Obvion
Bij aanvragen met NHG kan Obion rekenen met de werkelijke lasten toetst. Heb je de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt, dan kun je enkel bij een hypotheek zonder NHG gebruik maken van deze verruimde leencapaciteit. Het voordeel is wel dat er geen minimale leeftijd is waardoor ook een 50-plusser aanspraak maken op deze regeling.
Let op: de voorwaarden (ruim/minder ruim) en prijs (rente/opeetconstructie mogelijk) verschilt per aanbieder.
Door onze onafhankelijke positie kunnen we alle geldverstrekker aanbieden die de seniorenregeling hanteren. Vind hier het beste aanbod voor jou.
Waar kun je de seniorenhypotheek voor inzetten?
Als laatste noemen we een aantal toepassingen waarvoor je de seniorenhypotheek kunt gebruiken:
● Verhuizen blijft mogelijk, bijvoorbeeld als je kleiner wilt gaan wonen en/of kiest voor een levensloopbestendige woning.
● Woon je prettig in je huidige woning? Dan kun je deze verbouwen om je woongemak te vergroten of geschikt te maken voor de toekomst.
● Of kies voor verduurzamen. Dit is interessant door de hoge energieprijzen
● Sluit je hypotheek over voor maandlast zekerheid. Kies bijvoorbeeld een (deels) aflossingsvrije hypotheek met een lange rentevastperiode.
● Gebruik je overwaarde zoals jij dat wenst. Of je nu je inkomen wilt aanvullen, een grote aankoop doen of je (klein)kind helpen; met een seniorenhypotheek is het mogelijk. je kunt er tevens voor kiezen om de maandelijkse rentelast uit je overwaarde te betalen (opeethypotheek).
● Een overlijdensverzekering is niet altijd meer verplicht bij de hypotheek, bijvoorbeeld als je kiest voor NHG of overwaarde heeft.
Wat zijn jouw wensen met betrekking tot huis of hypotheek? Ontdek vrijblijvend jouw mogelijkheden met een seniorenhypotheek.