Verschillende geldverstrekkers adverteren met een seniorenhypotheek. We vergelijken het hypotheekaanbod speciaal voor 57-plussers.
Een hypotheek op latere leeftijd
Aan een hypotheek is geen maximale leeftijd verbonden. Wel kunnen banken wat terughoudend zijn bij de verstrekking van een nieuwe hypotheek aan senioren.
Al 10 jaar voor de AOW-leeftijd gelden strengere inkomenseisen. Ook wordt standaard rekening gehouden met annuïtaire aflossing. Hierdoor is een nieuwe of hogere hypotheek niet altijd passend.
Daarnaast leeft vaak de wens om een deel van de overwaarde op te nemen voor consumptieve doeleinden.
Ruimere financiële mogelijkheden voor 57-plussers
Met een seniorenhypotheek of seniorenregeling worden de financiële mogelijkheden voor 57-plussers fors verruimd.
Ruimere toetsing
Vanaf 57 jaar is het mogelijk gebruik te maken van de werkelijke lastentoets. Banken nemen dan de werkelijke maandlast als basis voor de inkomenstoets, in plaats van de standaard annuïtaire aflossing.
Combineer deze ruime toetsing met een (deels) aflossingsvrije hypotheek en je financiële mogelijkheden zijn ineens een stuk groter. De werkelijke lastentoets mag in specifieke situaties worden toegepast, waaronder:
● Verhuizen naar een andere woning
● Oversluiten naar lagere maandlasten
● Opvangen van een AOW-gat
Overwaarde verzilveren
Overwaarde verzilveren is populair. Banken spelen hierop in met de verzilver- of opeethypotheken. Deze verzilverproducten maken gebruik van de ruime acceptatienormen op basis van de werkelijke lastentoets.
Daarnaast kan de vrijgekomen overwaarde vrij worden besteed. Enkele populaire consumptieve bestedingen zijn het pensioen aanvullen en schenken aan kind of kleinkind.
En door een aflossingsvrij deel is de impact op de maandelijkse hypotheeklast. Er zijn ook verzilverhypotheken waarbij de hypotheekrente wordt opgeteld bij de lening.
Overwaarde opnemen? Bereken hier uw verzilvermogelijkheden.