Vorige week heb ik bericht van de gemeente ontvangen met daarin de WOZ-waarde van ons huis op 1 januari 2019. Deze waarde lijkt ons erg hoog. Maar om eerlijk te zijn zouden we onze woning niet voor dit bedrag willen verkopen. Kunt u mij zeggen of het verstandig is om bezwaar te maken?
Veel mensen hebben net als u de nieuwe WOZ-beschikking van de gemeente ontvangen of zij zullen deze binnenkort in de brievenbus krijgen. Als u van mening bent dat deze te hoog is vastgesteld, kunt u hiertegen binnen zes weken na ontvangst bezwaar maken. Om te kijken of dit zinvol is, kunt u bijvoorbeeld op de site WOZ-waardeloket bekijken wat de WOZ-waarde is van (soortgelijke) huizen bij u in de beurt. Omdat voor verschillende belastingen aangesloten wordt bij de WOZ-waarde (denk hierbij bijvoorbeeld aan de inkomstenbelasting, onroerendezaakbelasting en de eventuele erf- en schenkbelasting) kan het zeker verstandig zijn om in elk geval te proberen om de waarde omlaag te krijgen.
Er kunnen echter ook redenen zijn om juist niets te doen. Mocht u van plan zijn om binnenkort uw woning te verkopen, kan het voor u juist van belang zijn om een hogere WOZ-waarde te hebben. Voor de potentiele kopers geeft deze waarde namelijk vaak een indicatie voor de marktwaarde. Ook als u een tweede hypotheek wilt afsluiten of de rente wilt proberen te verlagen kan juist een hoger WOZ-waarde in uw voordeel uitpakken. Banken/hypotheekverstrekkers kijken bijvoorbeeld voor de hypotheekmogelijkheden of bij het bepalen van de risico-opslag ook naar de WOZ-waarde. Onderzoek dus eerst of een lagere WOZ-waarde voor u wel het meest gunstig is. Komt u er niet uit, overleg dan met een deskundige.