Wettelijk maximum voor leenrente

Betaal niet meer dan nodig

Getty Images

Vroeger mocht iedereen naar believen rente in rekening brengen. Maar die tijd is gelukkig voorbij. Meer dan 15% is uit den boze.

Geld lenen kost geld, maar hoeveel geld het kost om geld te lenen, dat verschilt nog al per situatie. Voor officiële leenvormen, zoals de persoonlijke lening en het doorlopend krediet,  ligt het rentepercentage globaal tussen de 6% en 10%. Andere manieren van lenen, zoals via een creditcard of postorderbedrijf, zijn meestal veel duurder.

Bij deze leenvormen letten de mensen niet erg op het rentepercentage. Daar wordt door deze kredietverstrekkers goed gebruik van gemaakt: de rente wordt zo hoog mogelijk gesteld.
Gelukkig kennen we in Nederland een maximale leenrente. Een hoger rentepercentage mag voor leningen niet berekend worden. Die maximale leenrente is 12% plus de geldende wettelijke rente. De wettelijke rente wordt vastgesteld door de overheid, en is afhankelijk van de marktrente. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wettelijke rente de laatste tijd gedaald is. In 2007 stond het nog op 6%, per juli 2009 werd dat verlaagd naar 4% en per januari 2010 nog een procent lager: 3%. Meer dan 15% leenrente is dus uit den boze.

De gevolgen voor de maximale leenrente zijn groot:  in 2007 kon een postorderbedrijf nog 18% rente in rekening brengen over het geld dat ze tegoed hadden, inmiddels is dat maximaal 15%. Dat scheelt bij een openstaand saldo van € 5.000 toch € 150 per jaar!

Auteur