Getty Images
Het spijsverteringsstelsel omvat de mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. In het spijsverteringsstelsel wordt voedsel verteerd.
De maag breekt gedeeltelijk verteerd voedsel met behulp van enzymen af tot bruikbare voedingsstoffen. De maag bestaat uit drie lagen weefsel: de binnenste is de mucosa, de middelste heet de muscularis en de buitenste is de serosa.
Soms beginnen de cellen van de binnenste laag zich snel en chaotisch te delen. Dit proces kan zich ontwikkelen tot kanker. Kanker in de mucosa kan zich verspreiden naar de andere lagen van de maag en naar naburige lymfeklieren.
De vroege stadia van maagkanker kunnen gepaard gaan met symptomen als indigestie, maagpijn, brandend maagzuur en verlies van eetlust. Naarmate de kanker voortschrijdt, treden meer symptomen op: bloed in de stoelgang, braken, gewichtsverlies en ophoping van vocht in de buikholte, ook wel aangeduid als waterzucht.
De behandeling en prognose van maagkanker zijn afhankelijk van het stadium waarin de kanker wordt gediagnosticeerd. De stadia van maagkanker worden bepaald door het aantal maaglagen dat is aangetast en het aantal nabijgelegen lymfeklieren waarin kankercellen aanwezig zijn.
Stadium 0: Kanker is net begonnen met het aantasten van het maagslijmvlies.
Stadium I: Kanker is begonnen, door te dringen naar de buitenste lagen van de maag, of kan naburige lymfeklieren hebben aangetast.
Stadium II: Kanker heeft zich verder verspreid door lagen van de maag. Er kunnen verder verwijderde lymfeklieren bij betrokken zijn.
Stadium III: Kanker heeft zich verspreid door alle lagen van de maag, of heeft verder verwijderde lymfeklieren aangetast.
Stadium IV: Kanker is uitgezaaid naar naburige weefsels en organen, of via het lymfatisch systeem naar verder verwijderde delen van het lichaam.
Behandelingsopties zijn gastrectomie (de chirurgische verwijdering van een deel van de maag of de hele maag), chemotherapie, bestraling, of een combinatie van deze drie therapieën. De dokter is de beste bron van informatie over de behandeling waarvoor jij in aanmerking komt. Het is belangrijk om met de arts te bespreken welke therapie voor jou de meest geschikte is.