Hulp bij reanimatie

Getty Images

Er ontstaan vaak misverstanden bij reanimatie. Gelukkig bestaan er stappenplannen, video's en apps die de hulpverlening eenvoudiger maken.

Ongeveer driekwart van de Nederlanders kan niet reanimeren. En dat terwijl er jaarlijks zo'n 6.000 tot 8.000 keer wordt gereanimeerd na een hartstilstand. Misverstanden komen dan ook vaak voor.

Hoe herken ik een hartstilstand?

Een van de vijf grootste misverstanden bij reanimatie is de herkenning van een hartstilstand. In films zie je iemand naar de borst grijpen en vervolgens levenloos op de grond vallen. Maar in werkelijkheid ziet een hartstilstand eruit als een epileptische aanval of lijkt iemand in slaap te zijn gevallen.

Hoe reanimeer ik iemand?

Er is een uitgebreid stappenplan voor reanimatie. Tijdens het reanimeren schijnt een hit van de Bee Gees overigens een goed hulpmiddel te zijn. Bedrijfshulpverlening (BHV) plaatste eerder een bondige instructievideo.

Apps

Er bestaan tegenwoordig ook apps die hulp verlenen bij een hartstilstand gemakkelijker maken, zoals de app van de Nederlandse Hartstichting. Deze is er zowel voor Android als voor Apple. Let op, het grootste deel van de reanimatie-apps geeft verkeerde informatie.

In het oktobernummer van Plus Magazine vertelt iemand die werd gereanimeerd door een omstander zijn verhaal. 'Ik was met mijn trimclubje aan het trainen, het ging al wat moeizamer dan anders. Opeens lag ik in het ziekenhuis en trok ik een beademingsbuis uit mijn keel.'

Zijn volledige verhaal leest u in het oktobernummer.

Bron 
  • Nederlandse Hartstichting