Daarom is vrieskou goed voor je

Getty Images

In de winter klagen we graag over de kou: zeker als er ook nog een bries staat. Maar heb je er weleens over nagedacht dat de kou heel goed voor je is?

Het koude weer heeft tal van voordelen. Sommige liggen enorm voor de hand, andere zou je juist niet verwachten. Hoe dan ook, na het lezen van onderstaande vijf redenen kijk je voortaan wel anders aan tegen vrieskou.

1. Bacteriën en ziektedragers krijgen minder kans

Veel mensen denken dat koud weer je ziek maakt, maar dit klopt niet helemaal. Koud weer verzwakt en vermindert je weerstand, wat ervoor zorgt dat je sneller ziek wordt. Maar koud weer zelf veroorzaakt geen ziektes. Integendeel zelfs, ziektedragers krijgen bij koud weer veel minder kans om zich te verspreiden. Volgens Katrien Goossens van de vakgroep biologie aan de UGent ligt bacterieel leven bij temperaturen onder nul namelijk vrijwel stil.

Ook dieren profiteren hiervan. Neem bijvoorbeeld de citroenvlinder, die tijdens zijn winterslaap gemakkelijk last krijgt van bacteriën en schimmels op de vleugels. Met dit weer is de kans hierop veel kleiner. Wel heeft een koude winter weinig tot geen invloed op het insectenleven in de zomer. De mythe dat we na een koude winter minder insecten in de zomer hebben, klopt dus niet. Dit stelt Hendrik Moeremans van het Belgische Natuurpunt.

2. Je valt makkelijker af

In de winter val je veel makkelijker af dan in de zomer. Dit komt omdat je lichaam zich veel meer moet inspannen om zichzelf op temperatuur te houden. Je verbrandt dus meer calorieën. Dit werkt natuurlijk het beste als je het ook koud hebt. Zet dus gerust de verwarming een stukje lager, of ga eropuit in de kou. En hoe gezonder je eet, hoe makkelijker dit afvallen in de winter gaat.

3. Betere nachtrust en concentratie

Met koud weer slaap je beter. Dit komt omdat het lichaam tijdens het slapen warmte moet kwijtraken. Afkoelen kost meer energie dan weer opwarmen, dus na een koude nacht ben je beter uitgerust dan na een warme nacht waarin het lichaam veel energie heeft moeten verbruiken om de juiste temperatuur te houden. De volgende dag merk je dit terug in je concentratievermogen!

4. Zonnepanelen werken beter

Het klinkt heel onlogisch, maar zonnepanelen werken het beste in de winter. Het gaat te ver om hier uit te leggen hoe zonnepanelen precies werken, maar in het kort kunnen we stellen dat de energieopbrengst van zonnepanelen afhangt van een samenspel van spanning en stroom. Deze twee factoren bepalen het vermogen en zijn afhankelijk van de temperatuur. In de zomer is de stroom op de zonnepanelen hoog, maar de spanning laag, waardoor de zonnepanelen in verhouding een laag vermogen hebben. In de winter is het vermogen hoger, omdat er meer spanning op de zonnepanelen staat. 

Wat bij de effectiviteit van zonnepanelen ook meespeelt, is de stand van de zon. In de winter staat zij dichter bij de aarde, waardoor minder energie verloren gaat. Dit betekent niet dat je zonnepanelen meer stroom opleveren in de winter. De invalshoek van de zonnestralen is anders en samen met een lagere zonkracht zorgt dit ervoor dat zonnepanelen in de winter alleen relatief gezien effectiever zijn dan in de zomer.

5. Kou stimuleert de herstellende werking van de huid

Veel mensen hebben in de winter last van een droge of geïrriteerde huid. Maar dit betekent niet dat kou slecht is voor de huid. De huid werkt juist harder om zich te herstellen en dit zorgt ervoor dat de bloedcirculatie sneller gaat. Ontstekingen en zwellingen verdwijnen veel sneller, vooral rond je gezicht.

Bron: VRT

Auteur