De douchemat is zo’n voorwerp waar meestal maar weinig aandacht naar uitgaat. Zolang de mat maar zacht en comfortabel is en niet wegglijdt, is het al gauw goed. Maar de douchemat is ook een verzamelplaats van viezigheid.
Douchematten zijn er in soorten en maten, maar vies worden ze allemaal. En niet alleen omdat iemand er per ongeluk met vieze schoenen op gaat staan.
Douchemat: broeinest van bacteriën
In een douchemat verzamelt zich allerhande viezigheid. Ga maar na: losse haren, huidschilfers, misschien zo af en toe een minuscuul stukje afgebroken nagel, druppeltjes haarlak en parfum, een per ongeluk geknoeid kloddertje bodylotion of tandpasta… Daar komt nog bij dat de douchemat vaak vochtig wordt van uw natte voeten als u onder de douche vandaan komt. Omdat de douchemat vaak hoogpolig is én op de grond ligt, duurt het drogen langer. Voor bacteriën is dit alles ideaal: die zijn dol op broeierige plekken.
Douchemat wassen
De meeste douchematten kunnen gelukkig in de wasmachine. Om alle bacteriën te doden, wast u de douchemat op 60 graden. Doet u dit minstens één keer per week, dan houdt u uw douchemat goed en hygiënisch schoon. Vanwege de anti-slip-laag die de meeste douchematten hebben, is het beter de douchemat niet in de droger te stoppen. Check voor de zekerheid altijd het wasvoorschrift van de douchemat: zo kunnen sommige matten bij de eerste paar keer wassen nog afgeven.
Rubbermat schoonmaken
Heeft u een douchemat van rubber of een anti-slipmat die niet in de wasmachine mag? Kijk dan of u hem elke week in de Biotex kunt weken. Borstel de mat daarna goed schoon met bijvoorbeeld groene zeep. Schimmel of andere vlekken verwijdert u met een mengsel van een groene zeep en zuiveringszout (baking soda) en een borstel of schuurspons.