Wie kan beter vertellen wat je zo gelukkig mogelijk maakt, dan mensen die vrijwel alle aspecten van het leven al eens beleefd hebben. Een Amerikaanse gerontoloog vroeg 1500 ouderen naar hun levenslessen en ervaringen in onder andere de liefde en vriendschap. Dit zijn hun tips.
In de liefde: vriendschap
- Denk er niet over na of de ander precies evenveel voor u doet. Een relatie vaart er wel bij wanneer beide partners meer proberen te geven dan te krijgen.
- In een relatie is vriendschap net zo belangrijk als romantiek. De passie van het begin houdt op een gegeven moment op. Blijf alleen samen als je zowel liefde als een diepe vriendschap voelt.
In het gezin en familie: samenzijn
- Breng zoveel mogelijk tijd door met je (klein)kinderen.
- Plan niet alleen uitjes, maar doe ook huishoudelijke klusjes samen. Van afwassen tot werken in de tuin; het brengt je dichter bij elkaar.
Op het werk: verantwoordelijkheid
- Emotionele intelligentie is het allerbelangrijkste. Sociale vaardigheden zijn dus onmisbaar om succes te hebben in je werk. Wie goed met mensen kan omgaan, ziet meer deuren opengaan dan iemand die alleen vakinhoudelijk sterk is.
- Tevredenheid over het werk hangt samen met de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid. Probeer je bezig te houden met zaken die je het meest interesseren, zonder te veel controle van bovenaf.
Voor een gelukkig leven: denk klein
- Grote, dure dingen leveren niet per definitie een gelukkig leven op. Details juist wel, zoals een goede kop koffie in de ochtend of een wandeling met de hond. Vaak zijn die mooie details er al, maar is het een kwestie van ze ook echt zien.
Fijn oud worden: denk aan wat nog wél kan
- Verspil geen kostbare tijd aan zorgen over ouderdom. Zie het niet als het einde, maar als een spannende fase met nieuwe mogelijkheden en leermomenten.
Bron: Psychologie Magazine