Goedkope naturaverzekering valt duur uit
Vanaf 2014 is het mogelijk: de budgetzorgverzekering. Voor een hoog eigen risico en een beperkt aantal ziekenhuizen bent u goedkoop verzekerd. Maar heeft u eens hulp nodig en let u niet goed op, dan kan u dat duur komen te staan.
Grote financiële risico's
Vier zorgverzekeraars bieden naast hun reguliere zorgverzekering ook een budgetverzekering aan. Goedkoop, maar met beperkte keuzes en als u echt goedkoop wilt, een hoog eigen risico. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijken er echter grote financiële risico’s aan de budgetpolis te kleven. De financiële risico’s betreft de planbare zorg, zorg waar u een afspraak voor moet maken.
Risico hoge kosten
Dat de polis goedkoop is komt door het beperkte aantal ziekenhuizen waarmee een contract is afgesloten. Gaat u toch naar een ander ziekenhuis en wordt u daar geopereerd, dan kunnen de kosten flink oplopen. U draait als u in het verkeerde ziekenhuis bent geholpen op voor 20 tot 50 procent van de kosten. Voor een knieoperatie moet u bijvoorbeeld zelf € 2800 bijbetalen en voor een operatie aan het maagdarmkanaal met een lang ziekenhuisverblijf zelfs € 7500.
Plicht
De huisarts en het ziekenhuis wijzen u niet op de onvolledige dekking. De huisarts en ziekenhuis zijn niet met uw portemonnee bezig, maar met behandelen. Dat zou volgens de patiëntenfederatie NPCF wel moeten. Maar ook de zorgverzekeraars hebben volgens de NPCF de plicht hun budgetklanten goed voor te lichten.
Invoer nieuwe zorgverzekeringsstelsel
Sinds de invoering van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel in 2006 hing de naturaverzekering en de budgetverzekering al in de lucht. Het is pas dit jaar dat zorgverzekeraars er mee aan de slag gaan. De (iets) duurdere restitutieverzekering kost dan wel wat meer, maar de keuzevrijheid en geen verrassingen achteraf is die hogere prijs misschien wel waard. Pas bij uw keuze voor een goedkope zorgverzekering op dat u niet pound foolish but penny wize bent.