Staatssecretaris Mona Keyzer wil het mogelijk maken dat postbedrijven brieven in de toekomst niet meer per se hoeven te bezorgen. Wie dat wil, kan brieven ook digitaal ontvangen, als scan. Of post kan opgehaald worden bij een verzamelpunt in de wijk.
Keijzer heeft een wijziging van de Postwet op papier gezet die deze ontwikkelingen mogelijk moet maken. Het gaat nog om een voorstel in een pril stadium. Tot en met 14 mei kunnen burgers erop reageren via een internetconsultatie.
Nu zijn postbedrijven nog wettelijk verplicht om brieven fysiek in de brievenbus te doen, maar steeds meer mensen ontvangen de post liever digitaal. Het is in principe niet de bedoeling dat een postbedrijf zoals PostNL alle brieven in gaat scannen. PostNL kan wel als bemiddelaar optreden tussen verzenders van post en ontvangers. Zo kan PostNL verzenders vertellen dat sommige mensen aan hebben gegeven post liever digitaal te ontvangen.
Veiligheid
In het nieuwe wetsvoorstel krijgen postbezorgers ook het recht om brieven te openen, de inhoud te scannen en deze digitaal aan te bieden. Hiervoor is wel uitdrukkelijk toestemming nodig, zodat het briefgeheim overeind blijft.
Zelf kiezen
Volgens het voorstel kun je als consument straks zelf aangeven hoe je de post wil ontvangen. Fysieke post ontvangen, blijft dus mogelijk. Keyzer benadrukt ook dat de minimale eisen voor postbedrijven blijven gelden. Dat betekent dat PostNL de openbare brievenbussen vijf dagen per week leegt en ook vijf keer aan huis blijft bezorgen.
Betaalbare post
De nieuwe postwet is volgens het kabinet nodig omdat postbedrijven steeds meer moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Omdat we steeds minder post versturen, kost de bezorging van een poststuk steeds meer. Met de nieuwe plannen wil het kabinet voorkomen dat het versturen van post onbetaalbaar wordt. Door de komst van afhaalpunten in de wijk of op drukke plekken, zoals op stations of bij winkelcentra, kunnen de bezorgkosten omlaag.
Bron: RTLNieuws en NOS