Wie waren je voorouders, hoe heetten ze? Waren ze arm, rijk? Waarom zat die oudtante in de gevangenis? Spannend om uit te zoeken, en niet meer zo ingewikkeld als vroeger. Dankzij internet liggen namelijk steeds meer gegevens voor het oprapen. Zo pak je het aan in 7 stappen.
Stap 1: Bedenk: wat wil ik weten?
De hoeveelheid informatie die in archieven klaarligt voor voorouderonderzoek is overweldigend. Het is dus handig om vooraf te weten wat je wilt uitzoeken: waar de familienaam vandaan komt? Een familiegerucht waarover je meer wilt weten? Dit soort vragen geeft richting aan het onderzoek.
Stap 2: Zoek via mondelinge bronnen
Zoek familieleden op en vraag naar verhalen over en spullen van vroeger, zoals trouwboekjes, foto’s en brieven. Om te kunnen zoeken in openbare archieven zijn deze gegevens onmisbaar. Zoeken op je eigen naam gaat namelijk niet. Je hebt een naam nodig van iemand die meer dan 100 jaar geleden is geboren, meer dan 75 jaar geleden is getrouwd of meer dan 50 jaar geleden is overleden. Alleen daarvan zijn namelijk de officiële akten openbaar gemaakt in de archieven waarin je gaat zoeken.
Stap 3: Zoek via WieWasWie.nl
Tik een naam van een voorouder in op Wiewaswie.nl. Via deze zoekpagina van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is het merendeel van de Nederlandse voorouders te vinden in openbare archieven, zoals de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en kerkboeken. Je kunt hiervoor ook terecht op de websites van Regionale Historische Centra; die liggen in de provinciehoofdsteden. De eerste ‘hit’ kan het begin zijn van een verslavende tijdsbesteding.
Stap 4: Verdiep de kennis
Bevangen door het genealogievirus? Hoe ga je verder? Door vragen te stellen aan archiefmedewerkers en ervaren stamboomonderzoekers kun je een eind komen. Volg een cursus bij een archief of genealogische vereniging. Of koop een praktisch boek. Zo ontdek je in welke (online) archieven je het beste kunt zoeken. Veel familiestambomen zijn al uitgezocht en gepubliceerd op internet.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen het werk van die ander te controleren of in te zoomen op een bepaald aspect. Zie stap 6.
Stap 5: Orden de gevonden informatie
Een grote verzameling van gegevens over familiegeschiedenis vraagt om ordening. Dat kan op veel verschillende manieren en ook hierbij is de computer een handig hulpmiddel. Verschillende computerprogramma’s en online opslagmethodes maken het mogelijk een stamboom overzichtelijk op te bouwen en te bewaren, zoals het gratis programma Aldfaer.
Stap 6: Kleed de stamboom aan
Alle voorouders gevonden? Gefeliciteerd. En hebben de vondsten je alleen maar nieuwsgierig gemaakt naar meer? Fantastisch. Je hebt een hobby gevonden waar nog eens heel leven plezier aan te beleven is. Een stamboom is een kapstok die roept om aankleding. Archieven te over om in te zoeken, van justitiële en notariële tot kentekenarchieven en militaire archieven, ziekenhuisregisters en boeken met zeevarenden; te veel om op te noemen. Tien tegen één dat je voorouders vindt op plaatsen waar je ze niet had verwacht.
Stap 7: Deel!
Vertel over je vondsten aan iedereen die het horen wil. Familieleden zijn vaak wel geïnteresseerd, maar misschien is het verhaal waarop je gestuit bent de moeite waard voor een breder publiek.
Dat vraagt om een bundeling van de onderzoeksresultaten, compleet met foto’s en scans van akten, in een ringband, boek of op een website. Niet zelden maken amateurgenealogen van hun onderzoek hun levenswerk.
- PlusMagazine