''...In voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt.'' De welbekende belofte die een stempel van eeuwige liefde zou drukken op het huwelijk. Of toch niet? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat jonge stellen in Nederland sneller scheiden dan oudere echtparen.
De reden hiervan is volgens relatiedeskundigen niet automatisch omdat jongere stellen minder goede relaties opbouwen dan oudere stellen. Het heeft deels te maken met de levensverwachting van mannen. Zij sterven vaak eerder dan de vrouw, maar worden steeds ouder. Anderzijds rust er vaker een taboe op echtscheiding bij ouderen terwijl jonge stellen minder sociale druk voelen om het huwelijk te beeïndigen.
Vorig jaar konden bijna 53.000 echtparen hun gouden huwelijk (50 jaar) vieren. Het diamanten huwelijk (60 jaar) werd bij 13.000 stellen gevierd en het platina huwelijk (70 jaar) moest bij 309 echtparen gevierd worden
Recordaantal huwelijken
In 2018 vierden voor het eerst meer mensen hun 50-jarig huwelijk dan echtparen die er al veertig jaar op hadden zitten. Dit komt doordat er in de jaren 60 en 70 veel mensen trouwden. In 1970 stapte een recordaantal van 124.000 stellen in het huwelijksbootje. 45% van de koppels die toen trouwden, is in 2019 nog bij elkaar.
Afname
Na de jaren 70 is het aantal bruiloften sterk gedaald. De aflopen vijf jaar hebben er ongeveer 65.000 trouwerijen per jaar plaatsgevonden, dat is bijna de helft van het jaarlijkse aantal in de jaren 70.
Ondanks de grote aantallen van het 50- en 60-jarig huwelijk, zal dit in de toekomst afnemen verwacht het CBS. vier van de tien gevallen van de huwelijken die nu worden gesloten, zullen ook weer tot een scheiding leiden. Op lange termijn neemt het aantal langdurige huwelijken dus af. De financiële positie van vrouwen speelt hierin ook een rol: jonge vrouwen zijn vaker financieel onafhankelijk en kunnen het zich eerder veroorloven om te scheiden.
Bron: WNL