50-Plussers stappen steeds vaker uit het huwelijksbootje. Ook mijn vriendin...
Vrijdag 14 september is de Dag van de Scheiding. Voor mijn vriendin (51) is tegenwoordig iedere dag een Dag van de Scheiding. Dat begon toen haar man haar verliet, zo'n drie maanden geleden.
Niet zozeer zijn overspel maakt haar verdrietig, het is vooral zijn twee jaar durende glasharde ontkenning daarvan. Hij hield bij hoog en laag vol dat ze spoken zag. Totdat haar dochter (18) de bewijzen op de computer vond, en er geen ontkennen meer aan was. Dus toch.
Zo’n man kan je vervolgens niet bij het grofvuil zetten, want het is wél de vader van je dochters. Dus: samen om de tafel om alles te regelen, afspraken maken, geldzaken op orde brengen. Afijn, de stofwolken zijn neergedaald en zo af en toe wordt zelfs weer eens gelachen.
Een schrale troost is het, dat ze niet de enige is die als vijftigplusser een echtscheiding het hoofd moet bieden. Een derde van de Nederlanders die scheiden is tegenwoordig 50 jaar of ouder en het aantal echtscheidingen met 50-plussers verdubbelde zowat de afgelopen jaren.
In 2004 waren het bijvoorbeeld nog 9000 mensen tussen de 50 en 60 jaar die gingen scheiden, ruim tien jaar later waren dat er 16.500.
Hoe komt het, dat 50-plussers steeds vaker in een echtscheiding belanden? Waarschijnlijk komt dat doordat we langer leven. Vroeger had je op je 65e nog een paar jaar voor de boeg. Nu heb je misschien nog wel dertig jaar te leven na je 60e. Wil je die tijd echt doorbrengen met iemand die niet meer bij je past of waar je geen warme gevoelens meer voor koestert? Botsende karakters, er is een ander in het spel, of er zijn verschillende ideeën over de toekomst. Het zijn allemaal hoog scorende redenen onder 50-plussers om een huwelijk te ontbinden.
Een Pluslezeres schreef bijvoorbeeld hoe ze zich verheugt op haar eerste kleinkind. Ze popelt om te gaan oppassen. Maar haar man droomt ervan om eindelijk eens verre reizen te maken naar exotische bestemmingen. 'Even helemaal vrij zijn', verzucht hij. Ze heeft nog geen idee, hoe ze dit moeten oplossen.
Zeventig procent van de echtscheidingen is op initiatief van de vrouw. Ook onder ouderen, zo bleek jaren geleden al uit een enquete van de Amerikaanse ouderenbond, de AARP. De meeste kans op scheiden lopen personen die al gehuwd waren. Echtparen uit grote woonplaatsen scheiden eerder dan stellen uit kleine gemeenten en iemand met een hoogopgeleide moeder of geen kerkelijke achtergrond heeft meer kans om te scheiden dan iemand met een laagopgeleide moeder.
Stellen die jong in het huwelijksbootjes stapten, lopen eveneens een groter risico op een echtscheiding. Ik ben zelf pas op mijn 40e getrouwd. Dat is behoorlijk laat. Een betere bescherming tegen echtscheiding kan ik me - wonend in een grote woonplaats met een hoogopgeleide moeder - vooralsnog niet wensen.
Op de Dag van de Scheiding geven de leden van de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) gratis informatie over een scheiding.