Ouderenmishandeling vaker gemeld

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is in 2010 ten opzichte van 2009 met 30 procent toegenomen. Opnieuw blijken vrouwen veel vaker het slachtoffer en is de dader iemand uit de eigen omgeving.

Naar schatting van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling krijgen jaarlijks meer dan 160.000 ouderen in Nederland te maken met mishandeling. Toch zijn er in 2010 maar 855 meldingen gedaan, weinig, maar toch al 30 procent meer dan in 2009. Uit de meldingen blijkt dat vrouwen veel vaker het slachtoffer zijn dan mannen, de dader moet vooral in de eigen familiekring gezicht worden. De (ex)partner is in 47 procent de dader, voor 37% is een (klein)kind de dader, voor 5 procent een ander familielid, 9 procent van de daders is een kennis of buur, slechts 1 procent van de mishandelingen komt voor rekening van een professionele kracht.

De aard van de mishandeling betreft het vaakst lichamelijke mishandeling, namelijk  32%. Daarna psychische mishandeling (30%) en financiële uitbuiting (26%). Verwaarlozing (6%) en schending van rechten (7%). Seksueel misbruik wordt zeer zelden gemeld.

De overheid neemt ouderenmishandling zeer serieus en trekt in de periode 2011 – 2014 jaarlijks tien miljoen euro uit voor de bestrijding van oudenmishandeling. Het actieplan Ouderen in veilige handen van het ministerie van Volksgezondheid voorziet in onder andere een verbeterde melding, een voorlichtingscampagne, betere ondersteuning van de slachtoffers en een meldplicht voor professionals. De toekomst moet uitwijzen of ouderenmishandeling afneemt, maar iedere euro die besteed wordt aan het voorkomen van mishandeling lijkt wel besteed.
Bron 
  • Proud to be Senior