Het kabinet introduceert nieuwe afspraken over de zorg: het zorgakkoord. In dit akkoord staan afspraken over de hervorming van de langdurige zorg. Maar krijgen zorgverzekeraars niet teveel macht door deze hervorming? Wat vindt u? Stem en reageer!
Vorige week bereikten de coalitie en de oppostiepartijen D66, ChristenUnie en de SGP een akkoord over de zorg. Eerder was al duidelijk dat de partijen daarop volgend jaar 360 miljoen minder bezuinigen dan in de oorspronkelijke plannen.
''Ik en blij dat we met deze partijen afspraken hebben gemaakt over de hervorming van de langdurige zorg, Aldus staatssecretaris Van Rijn. ''We bieden meer zekerheid voor mensen met ondersteuning in het overgangsjaar. Daarnaast bieden we ook meer zekerheid voor mensen voor wie het thuis niet langer gaat.''
Keuzevrijheid
De besprekingen over de zorg spitste zich vorige week ook toe op de vraag of patiënten wel genoeg vrijheid houden in welke arts ze mogen kiezen. In het zorgakkoord krijgt de zorgverzekeraar meer macht en kunnen bepalen welke specialist vergoedt wordt en welke niet. Dit kan inhouden dat patiënten verder moeten reizen en misschien niet meer terecht kunnen in het ziekenhuis van hun voorkeur.
Bezuinigingen
Het kabinet denkt een miljard te kunnen besparen op de zorgkosten, dit door ook de keuzevrijheid van de patiënt te beperken. De verzekeraars bepalen voortaan welke behandeling in welk ziekenhuis wordt uitgevoerd en vergoed. Op die manier krijgen ziekenhuizen die het beste zijn in een bepaalde behandeling de meeste patiënten, en deze zijn dan ook sneller op de been, aldus het kabinet.
Wat vindt u?
Het nieuwe zorgakkoord levert een forse bezuiniging op, maar hier gaan wel enkele zaken in de zorg voor verloren die we gewend zijn. Wat denkt u? Wordt door de vermindering van de keuzevrijheid de macht van de zorgverzekeraars te groot? Stem en geef uw mening! (De poll staat rechts van het artikel)
- NOS