Vrijwilligerswerkers en mantelzorgers worden vaak het cement van de samenleving genoemd. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat een op de drie Nederlanders vrijwilligerswerk doet. Maar wist u dat u al vrijwilligerswerk doet wanneer u op uw kleinkinderen past of coach bent van het jeugdelftal?
Veel vrijwilligers hebben een druk leven en doen vrijwilligerswerk omdat ze het fijn vinden om anderen te helpen. Maar ze willen het werk wel leuk vinden, en er is natuurlijk niets mis mee om werk te doen waar je plezier aan beleeft en waaraan je, naast persoonlijke verrijking, als het even kan ook leuke sociale contacten overhoudt. Mensen kiezen vaak voor werk bij een organisatie of instelling waar ze een band mee hebben, of om andere redenen bij betrokken zijn.
[ITEMADVERTORIAL]
Dat geldt ook voor Brenda Schaaper (42) uit Zaanstad, accountmanager bij een gratis dagelijkse krant, en vrijwilliger bij het KWF. In 1995 verliest ze een tante aan borstkanker. Bij haar moeder Els (65) openbaart de ziekte zich in 2006. Na onderzoek blijkt het om een niet-erfelijke vorm te gaan. Hoewel ze zelf niet bang is het ook te krijgen, is er wel iets in haar aangewakkerd. “Ik dacht al een tijdje na over hoe ik me zou kunnen inzetten voor kankerbestrijding. Ik heb er wat mee, iedereen kan het krijgen, dus ik ook. Niks doen is gemakkelijk, terwijl je ook anderen kunt helpen.”
Een informatie-avond over de Samenloop voor Hoop trok haar over de streep. “Daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen en sinds september 2010 ben ik actief betrokken bij de organisatie van deze ononderbroken 24-uurswandeling om geld in te zamelen voor het KWF. De intense betrokkenheid bij de Samenloop voor Hoop zorgde voor een hoogtepunt in mijn leven. Het geeft voldoening iets goeds te doen waar anderen iets aan hebben. Ik heb ook veel nieuwe mensen leren kennen. Iedereen in mijn omgeving reageerde positief. Natuurlijk deden ze mee voor het KWF, maar ook een beetje voor mij. Ik ontdekte dat ik mensen kan inspireren om in actie te komen.”
Bijna vijf jaar geleden adopteerden Tjerk en Brenda een kindje uit China. Ook hij wordt betrokken bij het vrijwilligerswerk en gaat mee als zijn moeder bijvoorbeeld gaat collecteren. “Ik leg dan aan Yens uit dat ze met het geld pillen kunnen kopen om een heleboel mensen beter te maken.”
Enthousiast geworden om vrijwilligerswerk te doen? De keus van het werk hangt af van de reden waarom u vrijwilligerswerk wilt doen: om mensen te ontmoeten, ervaring op te doen, of, net als Brenda, uit betrokkenheid.
Hoe kiest u vrijwilligerswerk dat bij u past?
Vraag uzelf af:
- Hoeveel tijd wilt u besteden, en hoe u die tijd wilt of kunt indelen.
- Wat voor soort werk wilt u doen: bent u een denker of een doener? Houdt u van vergaderen of werkt u liever met de handen?
- Of u het liefst alleen werkt, of met een groep.
- Of u een opleiding of training moet of wilt volgen om het werk te kunnen doen.
Hoe vindt u een organisatie?
Hebt u niet direct een organisatie als KWF op het oog, kijk dan in de gemeentegids of er een vrijwilligerscentrale is. Zij kunnen u helpen bij het zoeken naar non-profitorganisaties in de buurt om vrijwilligerswerk voor te doen. Op veel plaatsen is er bijvoorbeeld ook een afdeling van Het Gilde. Deze organisatie voor senioren doet allerlei soorten vrijwilligerswerk. Ook de vereniging 'Ouders, Kinderen en Kanker' zet graag (groot)ouders en (ex)patiënten in als vrijwilliger voor kinderen met kanker.
Onkostenvergoeding en verzekeringen
Vrijwilligerswerk doet u onbetaald, of tegen onkostenvergoeding. Onder bepaalde voorwaarden kunt u een onbelaste vergoeding krijgen. Meer informatie: www.belastingdienst.nl en de vrijwilligers informatietelefoon: 0900 8998600.
Informeer of de organisatie verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid en een collectieve ongevallenverzekering heeft afgesloten.
Hulp zeer gewenst
Veel organisaties kunnen niet zonder inzet van vrijwilligers en zijn maar wat blij om mensen in te zetten die bepaalde vaardigheden en levenservaring hebben. En mensen die hulp van vrijwilligers krijgen of ervaren kunnen zich niet voorstellen wat ze zonder hen zouden moeten doen. Vrijwilligerswerk betekent gelukkig niet dat u niet meer met vakantie kunt, of eens kunt overslaan. Een ding is wel zeker, vrijwilligerswerk is zeker vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Men rekent op u!
Mantelzorgers
Mantelzorgers hebben een bijzondere positie. Veel mensen hebben nog nooit van mantelzorg gehoord, of realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. Toch wordt in Nederland 80% van de zorg door mantelzorgers gegeven. De definitie: een mantelzorger geeft onbetaald, niet vanuit een beroep of georganiseerd en gekozen vrijwilligerswerk, minimaal acht uur per week, tenminste drie maanden of langer, hulp aan een partner, familielid, vriend, huisgenoot, kennis of buur die hulp of zorg nodig heeft vanwege ziekte, ouderdom of handicap.