Het gebeurt regelmatig: er wordt iets bedacht of opgezet 'speciaal voor ouderen'. Van een seniorentelefoon tot speciale ontmoetingsplekken, stuk voor stuk mislukt. Alsof we er niet van lijken te leren.
Ouderen drinken liever een kop koffie bij de Albert Heijn of de HEMA dan in een wijkcentrum, lazen we in de kranten. Als ze anderen willen ontmoeten, geven ze vaak de voorkeur aan plekken die niet speciaal zijn bestemd als ontmoetingsplaats voor ouderen. Daar worden ze namelijk niet continu herinnerd aan hun leeftijd.
Een ontmoetingsplek kies je zelf
Bovendien zoeken ouderen niet alleen sociaal contact met leeftijdsgenoten. Juist de verscheidenheid aan mensen en leeftijden is zo fijn. Daarom bezoeken ze liever voor een winkelcentrum of een markt, plekken met een zo breed mogelijk publiek. Speciale ontmoetingsplaatsen voor ouderen, zoals zorgcentra, zijn nauwelijks in trek: veel te ouderwets, ongezellig. Mensen kiezen zelf wel een ontmoetingsplek.
Vooral de HEMA is een mooie uitkomst. "Een toegankelijke en ruime plek waar je ook met een rollator kunt komen", zegt Roos Pijpers, hoofddocent sociale geografie aan de Radboud Universiteit, die samen met geograaf Rianne van Melik meer dan 200 ouderen over dit onderwerp sprak. Hun bevindingen zijn een bijvangst van een onderzoek van zes jaar geleden naar de ervaringen van ouderen met zogenaamde woonservicegebieden. "Het publiek is divers, de koffie is een stuk goedkoper dan in een hippe cappuccinobar en je wordt niet weggekeken als je wat langer met één kopje koffie zit."
Niet de eerste mislukte poging
Een 'ontmoetingsplek speciaal voor ouderen' komt niet echt als een verrassing. Het is langzamerhand bijna een trend om initiatieven te bedenken die zich specifiek richten op mensen op leeftijd. Zo werd ook jaren geleden de seniorentelefoon in het leven geroepen. Inmiddels weten we dat ouderen gewoon behoefte hebben aan een telefoon van Windows, Apple of Android. Liever even wennen en informatie inwinnen dan met een 'telefoon voor bejaarden' rondlopen. Net zoals we graag rijden in een Renault Capture dankzij zijn hoge instap, niet omdat dit 'de auto voor senioren' is.
Dit werkt wél
Gelukkig zijn er ook steeds meer initiatieven voor ouderen die de plank juist niet misslaan. Die soms zelfs geniaal blijken. Neem bijvoorbeeld de vier verzorgingshuizen in Zaandam en Aalsmeer die sinds een jaar fungeren als ophaalpunt van pakketjes: iedereen die zijn pakketje ophaalt, maakt meteen even een praatje met een van de bewoners.
Een voorbeeld voor alle initiatiefnemers die zich richten op ouderen. Een initiatief dat voorziet in behoeften en alleen maar blije gezichten oplevert, zonder dat het mensen telkens maar moet herinneren aan hun leeftijd.
Bron: Volkskrant