Wie weet raad: moeten we mijn zwager vertellen dat hij niet fris ruikt?

Getty Images

Sinds zijn vrouw is overleden, merken wij regelmatig dat mijn zwager zich niet altijd goed verzorgt. Zijn kleding ruikt zurig, hij stinkt uit zijn mond en ziet er vaak onverzorgd en ‘kreukelig’ uit. Wij houden van hem en hij voelt zich thuis bij ons. Moeten wij nu juist wel of niet degenen zijn die hem vertellen dat hij niet altijd fris ruikt? Hoe pakken we dat aan?

Heb vertrouwen

Mijn broer verwaarloosde zich na zijn scheiding. Stoppelbaard, niet lekker ruiken, vuile nagels. Dat werk. Terwijl hij normaal gesproken juist heel schoon is op zichzelf. We hebben er achter zijn rug om met andere familieleden over gepraat. Maar omdat hij geen wanhopige indruk maakte, besloten we het nog even aan te zien. En ja hoor, na verloop van tijd ging hij zich beter verzorgen. Mijn advies is dan ook: vertrouw erop dat hij zich vanzelf herpakt. Is er over een half jaar nog niets veranderd? Spreek hem er dan voorzichtig op aan.
Henk Kalf (63), Limmen

Wassen

U staat het dichtst bij uw zwager. Vraag of u hem kunt helpen met de was of het kopen van nieuwe kleren. Voor hem waren die dingen destijds niet belangrijk, zijn vrouw regelde die zaken. U houdt van hem. Laat dat merken en zorg dat hij er weer verzorgd uitziet. Na verloop van tijd kan hij het weer zelf.
Ank van der Spek (73), Sint-Michielsgestel

Kaart het aan

U schrijft: wij houden van hem en hij voelt zich bij ons thuis. Juist daarom bent u de aangewezen persoon om dit aan te kaarten. Vertel dat u merkt dat het leven alleen hem moeilijk valt, en waaraan u dat merkt. Vraag of u mag helpen, mag ondersteunen. Door zo’n gesprek erkent u niet alleen zijn verdriet en rouw, maar ook zijn waarde als mens.
Marjolijn Coop-Kramer (60), Haarlem

Gun hem dit

Merkt u dat uw zwager ook op andere gebieden ‘anders’ is sinds de dood van zijn vrouw? Drinkt hij meer dan anders? Is hij apathisch? Dan lijkt het erop dat hij zich even helemaal laat gaan. Blijkbaar heeft hij dat nodig. Gun hem deze fase. Het is zijn manier om uit te drukken: wat heeft mijn leven nog voor zin? Houd hem wel goed in het oog, maar onthoud u van commentaar. Geef hem de tijd en de ruimte om op zijn eigen manier te rouwen. Daarmee helpt u hem het beste.  
Berna Roovers (76), Utrecht

Wat vindt u? Mijn halfbroer zoekt contact

Ik ben een vrouw van 56 jaar. Mijn vader was een getrouwde man die kort een affaire met mijn moeder had. Hij heeft mij nooit gezien. Uit zijn huwelijk heeft hij twee kinderen. Mijn halfbroer heeft me gemaild, hij wil me ontmoeten. Vader is blijkbaar overleden. Ik vind het bijzonder om een halfbroer te ontmoeten, maar vrees dat oude gevoelens van pijn en afwijzing (van vader) opgerakeld worden. Wat zal ik doen?
Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 augustus naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. ‘Halfbroer zoekt contact’ of ‘Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juli/augustus 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine