Alles over tandimplantaten

Vervang uw tand

Een tandimplantaat is een zeer elegante oplossing, misschien wat kostbaar, maar erg functioneel, mooi én blijvend. Bovendien voelt een tandimplantaat met een kroon of brug aan als uw eigen tanden.

Tandimplantaten worden aangebracht door tandartsen, kaakchirurgen, of implantologen. Vaak werkzaam in ziekenhuizen of gespecialiseerde klinieken.

Toepassingen
Een tandimplantaat vervangt de tandwortel, waarop vervolgens één of meerdere ontbrekende kunstelementen (kroon) worden geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een ontbrekende voortand zijn na een ongeval, maar ook een serie kiezen in bijvoorbeeld een onderkaak. Ook voor de opbouw van een brugconstructie, of wanneer uw kaak ernstig is geslonken en een kunstprothese problemen geeft, kunnen implantaten een oplossing bieden.

Zelfs een volledige kunstprothese onder of boven kan - door middel van een kliksysteem - gedragen worden op meerdere implantaten. Dit heet een overkappingsprothese. Voor het plaatsten van tandimplantaten geldt dat de patiënt volwassen moet zijn (uitgegroeid). Er is geen maximum leeftijd.

Titanium schroefje
Een implantaat is gemaakt van titanium: een stof die het lichaam gemakkelijk accepteert. Een tandimplantaat is niets anders dan een titanium schroefje, dat op de plek van het ontbrekende element wordt aangebracht.

In een periode van 3-6 maanden vormt er zich nieuw botweefsel en tandvlees om het schroefje, en is de implantaat net zo stevig verankerd als een natuurlijke tandwortel. Titanium tandimplantaten hebben een levensduur van tientallen jaren.

Kunstelementen
Afhankelijk van uw situatie zal uw tandarts een persoonlijk advies geven over het plaatsen van tandimplantaten. Bij een ontbrekende voortand is het aanbrengen van één implantaat met een keramische opbouw (kroon) een mooie, eenvoudige en blijvende oplossing. Net als bij een kroon op een natuurlijk element, worden er afdrukken van het gebit gemaakt. Vaak wordt er eerst een tijdelijk en later een definitief kunstelement op de implantaat geplaatst - allemaal zo natuurgetrouw mogelijk.

De kunstelementen zijn gemaakt van vol keramisch materiaal, of ze zijn deels uit metaal gegoten met een keramische toplaag. In sommige gespecialiseerde tandklinieken kan door middel van een CT-scan vooraf een 3D gebitsmodel worden samengesteld van het uiteindelijke resultaat.

Voordelen
Er zijn meerdere oplossingen voor het vervangen van een element, maar een implantaat biedt veel voordelen. Om een gewone kroon of brug te plaatsen, zijn gezonde tandwortels noodzakelijk en moeten er soms ook gezonde ‘buurelementen’ worden behandeld. Met een implantaat vervangt u zowel de wortel als het element, zonder andere elementen hierbij te betrekken. Een gedeeltelijke of gehele kunstprothese (een plaatje of kunstgebit) heeft het nadeel dat hij los gaat zitten, dat er stukjes voedsel onder komen en dat mogelijk het kaakbot langzaam slinkt. De smaak en spraak zijn verminderd en er ontstaan gemakkelijk zweertjes en blaasjes in de mond.

Implantaten in combinatie met een kunstprothese, bieden het grote voordeel dat er een vaste constructie ontstaat waarbij de spraak en smaak natuurgetrouw zijn, en er geen verstoring is in de mondholte. Implantaten voelen aan als uw eigen tanden en zijn esthetisch vaak een stuk fraaier.

Nadelen
Een nadeel van implantaten is dat er een chirurgische behandeling nodig is; de totale behandelduur is langer dan wanneer er op natuurlijke tanden wordt gewerkt. Bovendien geldt dat er bij tandimplantaten extra zorg besteed moet worden aan de algehele mondhygiëne. Maar wanneer u ontbrekende elementen niet vervangt, is dit vaak geen fraai gezicht en kunnen er andere problemen ontstaan: het kauwvermogen neemt af en de buurtanden kunnen gaan verschuiven en/of uitgroeien.

Tandimplantaten zijn niet voor iedereen een oplossing. Wanneer u met gezondheidsproblemen kampt (suikerziekte, ernstige botontkalking, na bestraling in het hoofd- en halsgebied, etc.) kan het raadzaam zijn om voor een andere behandelmethode te kiezen. Soms liggen de verwachtingen van herstel van uiterlijk en/of functie erg hoog. Laat u vooraf dus goed informeren over het slagingspercentage voor uw persoonlijke situatie.

Behandeling
Het aanbrengen van een tandimplantaat gebeurt tijdens een kleine operatieve ingreep, die onder lokale verdoving kan plaatsvinden. U kunt na de ingreep last hebben van wat ongemak, geringe pijn, zwelling en/of verkleuring van de wang (blauwe plek). Een eenvoudige pijnstiller en spoelen met een mondontsmettend middel volstaan bij deze klachten. Na acht dagen komt u voor controle terug en dan worden de hechtingen verwijderd. De implantaat heeft ongeveer 3 tot 6 maanden nodig om in te bedden in de kaakholte. Hierna vindt de opbouw met het definitieve kunstelement plaats.

Kosten en verzekering
De kosten van tandimplantaten liggen hoger dan traditioneel kroon- en brugwerk of een (gedeeltelijke) kunstprothese. Er gelden verschillende regels voor de vergoeding van implantaten. Een en ander is afhankelijk van de oorzaak, de aanwezigheid van andere blijvende elementen en de toestand van het kaakbot.

Er wordt vooraf meestal een behandelplan opgesteld met een kostenberekening. Dit wordt vervolgens door de zorgverzekeraar beoordeeld. Voor specifieke vragen over vergoedingen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Auteur