Droge mond door geneesmiddelen
Merk je dat je vaak last hebt van een droge mond? Dat kan weleens door je medicijnen komen. Veel medicijnen kunnen namelijk een droge mond veroorzaken. In de rubriek ‘Bijwerking’ lees je alles over bijwerkingen van medicijnen. Deze keer: een droge mond.
Van diverse medicijnen kun je het gevoel van een droge mond krijgen. Vaak ontstaat een droge mond als je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Vooral oudere mensen hebben hier last van. Zij gebruiken meestal meer medicijnen en ervaren vaak meer bijwerkingen dan jongeren. Soms gaat een droge mond samen met een verminderde aanmaak van speeksel. Toch is van veel medicijnen niet bekend of bij een droge mond ook daadwerkelijk de hoeveelheid speeksel is afgenomen.
Voorbeelden van medicijnen die een droge mond kunnen veroorzaken, zijn:
- Hooikoortsmedicijnen, zoals cetirizine
- Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), zoals naproxen
- Maagzuurremmers, zoals omeprazol
- Antibiotica, zoals doxycycline
- Plasmiddelen, zoals furosemide
- Bloeddrukverlagende medicijnen, zoals de bètablokker atenolol of de ACE-remmer perindopril
- Antidepressiva, zoals sertraline
Van te weinig speeksel kun je vervelende klachten krijgen. Bijvoorbeeld een onaangenaam gevoel van monddroogheid, een slechte adem en problemen met spreken en eten. Ook kan het de gezondheid van je mond verminderen. In ernstige gevallen kun je bijvoorbeeld last krijgen van roodheid en afbraak van je mondslijmvlies, een schimmelinfectie in de mond, ophoping van etensresten, en gaatjes in en slijtage van het gebit.
Kunstspeeksel
Je kunt een droge mond verzachten door ergens op te zuigen. Licht zuur voedsel of voedsel waar je goed op moet kauwen, kan ook helpen. Bijvoorbeeld bruin brood, wortel, komkommer of sinaasappel. Verder kun je een droge mond verlichten door regelmatig kleine slokjes water te drinken. Bij ernstige klachten kun je ook kunstspeeksel gebruiken. Dit is zonder recept te krijgen in de vorm van een mondspray of mondgel. Er bestaan verschillende merken, bijvoorbeeld: Bioxtra, Dentaid Xeros en Gum Hydral.
Bespreek bijwerkingen altijd met je huisarts. Bij ernstige klachten is het verstandig ook naar je tandarts te gaan om schade aan je mond en gebit te beperken.
Bijwerking melden
Wil je weten of jouw medicijn smaakstoornissen kan veroorzaken? Kijk dan in de bijsluiter of vraag het je arts of apotheker. Wil je een bijwerking melden? Dat kan via mijnbijwerking.nl.
- Lareb